Itthon hvg.hu 2023. május. 26. 17:36

A kormány szerint még mindig korai firtatni, hogy mennyibe került a megyék vármegyére nevezése

Pedig már fél éve annak, hogy bevezették.

Még január végén azzal szerelte le az azóta lemondott Fürjes Balázs államtitkár a vármegyésítés költségeiről érdeklődő Mellár Tamást, a Párbeszéd országgyűlési képviselőjét, hogy „az átnevezéssel összefüggésben keletkező kiadások összege csak később lesz meghatározható”. Ezt alig három héttel az átállás után még elfogadható válasznak lehetett tekinteni, azóta viszont hónapok teltek el, lassan már fél év is, úgyhogy Mellár megint időszerűnek érezte, hogy rákérdezzen az átállás költségeire.

A politikus az alábbi kérdéseket tette fel Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek:

  • Összesen hány kormányzati szervezetet érintett az átnevezés, melyek ezek?
  • A szervezetek nevében történt változás mennyibe került, ideértve az informatikai átállás és egyéb infrastrukturális költségeket is?
  • A közútkezelő mennyi táblát cserélt le, ez mekkora költséget jelent?
  • Mely egyéb, nem kormányzati szervezetet érintett a névváltozás, ezek a kormány tudomása szerint mekkora költségterhet jelentettek az érintett szervezetek számára?
  • Összességében mekkora költséggel járt az ország számára az átnevezés?

A kérdéseket a Miniszterelnökség ismételten korainak tekintette, válaszában Panyi Miklós államtitkár arra hivatkozott, hogy az Alaptörvény tizenegyedik módosítása értelmében a megye elnevezés ugyanúgy használható, mint a vármegye, mindaddig, amíg az áttérés a felelős gazdálkodási elveket figyelembe véve meg nem valósul.

Panyi válasza egészen pontosan szóról szóra megegyezik Fürjes januári reakciójával, így talán célszerű lenne arra is rákérdezni, hogy mégis mennyi időbe telik még az átnevezési folyamat.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.