Domány András
Szerzőnk Domány András

A határozat 15 hónappal a menekültáradat megindulása után jelent meg.

Mostantól két évig Pál Norbert lesz „az orosz–ukrán háború elől Magyarországra menekülő személyekért felelős kormánybiztos”.

A kinevező határozat a háború kitörése után 15 hónappal, hétfő este jelent meg. Az új tisztségviselő feladata egyebek között:

  • összehangolja a veszélyhelyzet ideje alatt „a szomszédos országban fennálló humanitárius katasztrófára tekintettel érkező személyekkel” kapcsolatos kormányzati feladatok ellátását,
  • javaslatot tesz a kormánynak a szükség szerinti munkavállalási,
  • iskoláztatási, szociális, lakhatási kérdéseihez kapcsolódó jogalkotói és egyéb döntést igénylő feladatokra, az érintettek megfelelő tájékoztatása érdekében szükséges kommunikációs stratégia kidolgozására,
  • együttműködik a kapcsolódó feladatok ellátásáért felelős minisztériumokkal, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatósággal, a magyarországi és nemzetközi humanitárius segítségnyújtó szervezetekkel, továbbá a munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó szervezetekkel.

Munkáját a Miniszterelnökséget vezető miniszter irányítja, segítségül ötfős titkárságot kap. Hogy ez pontosan mekkora jövedelmet hoz a kormánybiztosnak, azt nem lehet tudni, mert a törvény csak annyit mond, hogy „a miniszterelnök által meghatározott mértékű díjazásra és kormányrendeletben meghatározott juttatásokra jogosult”.

A kinevezésben a néven kívül semmilyen adat nem szerepel, de 2022 elején Pál Norbert a Külgazdasági és Külügyminisztérium ENSZ területért felelős főosztályvezető-helyettese volt, és szerepel ez a név Gál Kinga fideszes EP-képviselő tanácsadói között is.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.