Itthon hvg.hu 2023. április. 12. 20:13

Ingyenes kurzusokat indít a CEU Bibó István Szabadegyeteme Magyarországon

Képviseleti demokrácia válsága, bitcoin, fogyatékossággal élő emberek és a rájuk szabott szakpolitika – áprilistól ezekről is szól a CEU.

Ingyenes, magyar nyelvű kurzusokat indít közéleti témákban a CEU Bibó István Szabadegyeteme – jelentette be a magyar kormány által Bécsig üldözött egyeteme szerdán. Közleményük szerint képzéseik során több témát is érinteni fognak, köztük a képviseleti demokrácia válságát, valamint a bitcoin ideológiáját is.

A képviseleti demokrácia válságáról szóló beszélgetéssorozat olyan kérdéseket vesz végig, hogy hogyan működhetnek demokratikusabban a politikai pártok, vagy hogy hogyan vonhatók be az állampolgárok közvetlenül a politikai döntéshozatalba. A bitcoin ideológiájával kapcsolatos sorozat viszont ennél is messzebbről indít: olyan kérdéseket vet fel, hogy mit is jelent valójában konzervatívnak, vagy liberálisnak lenni, vagy hogy fenntartható-e a kapitalista fogyasztói társadalom.

Lesz egy harmadik beszélgetéssorozat is, ami a fogyatékossággal élő embereket és a velük kapcsolatos szakpolitikákat, érdekképviselet lehetőségeket, alulról jövő kezdeményezéseket teszi fókuszba. A CEU közleményében azt írta, hogy az előadásokba személyesen és online is be lehet kapcsolódni, regisztrálni pedig itt lehet.

Hirdetés
hvg360 Gyükeri Mercédesz 2025. február. 17. 19:30

Ha Gordon Ramsay megszerette, nekünk is jó lesz? Az áldott és átkozott margarin

Nincs még egy olyan modern élelmiszer, amelyik kezdettől fogva ilyen erős érzelmeket váltott volna ki, mint a margarin. Tekintettek rá drága terméket kiváltó megmentőként, aztán a drága termék pusztítandó hamisítványaként. Egy időben méltatták azért, hogy egészséges, aztán az volt vele a baj, hogy nem, mostanában pedig mentes és fenntartható alternatívaként tálalják a gyártók. Most, hogy a margarin oldalán Gordon Ramsay-t állította versenybe egy cég, mi sem maradhattunk ki, és megnéztük: vajon tényleg össze lehet keverni a margarint a vajjal? És előállítható otthon, pálmaolaj és mindenféle adalékok nélkül?