Itthon hvg.hu 2022. november. 07. 15:22

Nem hagyták az út szélén: a Magyarságkutató Intézet tiszteletbeli elnöke lett Kásler Miklós

Korábban miniszteri biztosi posztot is kapott az emberi erőforrások egykori minisztere.

Nem maradt munka nélkül Kásler Miklós, aki a negyedik Orbán-kormány alatt olyan sikeresen vezette az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy a következő kabinetben a tárca meg is szűnt, a feladatait pedig szétosztották.

A volt tárcavezetőt Orbán Viktor miniszterelnök szeptemberben egy rendelettel Pintér Sándor belügyminiszter alá nevezte ki miniszteri biztosnak, e pozíciójában az egészségügyi szakmai továbbképzések átalakításában kell segítenie. Most újabb posztot kapott: az általa megálmodott Magyarságkutató Intézet tiszteletbeli elnöke lett.

A hírt Csák János kulturális és innovációs miniszter osztotta meg a közösségi oldalán, és a kinevezést is ő adta át Káslernek, aki így a továbbiakban Horváth-Lugossy Gábor főigazgató munkáját segíti az intézet élén. Horváth-Lugossyt korábban maga Kásler nevezte ki. Az, hogy a tiszteletbeli elnöki poszt milyen hatáskörrel jár, Csák bejegyzéséből nem derül ki.

A Magyarságkutató Intézet alapítása óta számtalanszor borzolta a tudományos élet kedélyeit, legutóbb éppen akkor, amikor Kásler idén januárban az utolsó pillanatban váltotta le a Királyok és szentek – Az Árpádok kora című kiállítás vezetőit, hogy az irányítást teljesen egészében a házi intézetének számító Magyarságkutató Intézetnek adja. Ezután a több száz millió forintba kerülő kiállításon évek óta dolgozó régészek, tudósok, muzeológusok, történészek és kutatók egész sora hagyta ott a projektet.

Ennyi pénzért azért csak meg lehetne nézni, hogy mit is ír az a Képes Krónika - a vitákat kiváltó Királyok és szentek kiállításon jártunk

Megnéztük a már jó előre nagy vihart kavaró kiállítást, de semmi igazán vérforralóan botrányos dolgot nem láttunk ott, csupán egy nagyszerű, de csúfosan elszalasztott lehetőséget.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.