Itthon hvg.hu 2022. július. 19. 15:20

A költségvetés árnyékában megszavazták a fővárosi terek államosítását is

Karácsony Gergely korábban „törvényesített rablásnak” nevezte, hogy a Fővárosi Önkormányzattól az állam ellentételezés nélkül elveszi többek között a Vörösmarty teret, hogy aztán 99 évre a fideszes vezetésű V. kerületnek adja, az összes jövőbeni bevételével együtt.

A legtöbbeknek talán a hiperoptimistára hangolt 2023-as költségvetés elfogadása miatt lehet emlékezetes a keddi parlamenti ülésnap, de a jövő évi büdzséhez kapcsolódó salátatörvény megszavazásával emellett arról is döntöttek, hogy

a kormány ellentételezés nélkül államosít több frekventált fővárosi közterületet, amelyek ezentúl így nem az ellenzéki vezetésű Fővárosi Önkormányzathoz tartoznak majd, hanem a fideszes irányítású V. kerülethez, és utóbbi szedheti be ezeken a közterület-használati díjat is.

Ezt a lépést korábban Karácsony Gergely főpolgármester „törvényes rablásnak” minősítette, és jelezte: „Budapest nem hagyja annyiban”, hogy a kormány ellentételezés nélkül elvesz a fővárostól közterületeket, mert ez olyan rablás, amelyhez ráadásul „Tiborcz új szállodájának van köze”.

A kormány államosítási szándékáról elsőként a hvg.hu írt, ahogy azt is végigvettük, hogy a lépés nem példa nélküli, és arról is írtunk, mi köze lehet mindehhez a kormányfő veje, Tiborcz István érdekeltségeinek:

Feszült hangulatú egyeztetésen van túl Karácsony és Szentgyörgyvölgyi az államosítani kívánt terek ügyében

Érdemi párbeszéd helyett csak egy rossz hangulatú, feszült megbeszélést tartott a hvg.hu információi szerint az államosítani kívánt fővárosi közterületekről a minap Szentgyörgyvölgyi Péter V. kerületi polgármester és Karácsony Gergely főpolgármester. A részletekről inkább egyikük sem beszél. Az ügy túlmutat a köztisztaság kérdésén, és Tiborcz István szállodaberuházásához is köze lehet.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.