Itthon hvg.hu 2022. július. 16. 15:16

A Honvédség parancsnoka szerint csökkenteni kell a katonai adminisztrációt, hogy több legyen a katona

Az altisztek avatásának alkalmából felszólaló Ruszin-Szendi Romulusz szerint az adminisztráció csökkentésével lehet elérni, hogy minél több kiképzett, bevethető, harcoló katonával valóban a régió meghatározó ereje legyen a Magyar Honvédség.

Magyarország biztonságát meg kell erősíteni - jelentette ki a honvédelmi miniszter szombaton Budapesten, az altisztavatáson. Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte, a héten elrendelte a haderő készenlétének növelését.

Hozzátette, hogy a már megkezdett haderfőfejlesztést fel kell gyorsítani az ország közvetlen szomszédságában zajló háború és a déli határon fokozódó migrációs nyomás miatt. A miniszter szerint a miniszterelnök döntése nyomán a honvédség teljes állománya "példátlan mértékű" illetményemelésben részesül. A kormány létrehozta a honvédelmi alapot, amely segíti a haderőfejlesztést, a védelmi kiadások a költségvetésben már jövőre elérik a NATO által elvárt 2 százalékos GDP-arányos szintet.

Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka megnyitóbeszédében azt mondta, "a Magyar Honvédség történelmi helyzetben van", hiszen a szomszédban háború van. A parancsnok szerint szükség lesz átszervezésre is, az adminisztráció csökkentésére, hogy minél több kiképzett, bevethető, harcoló katonával valóban a régió meghatározó ereje legyen a Magyar Honvédség. Ennek megvalósítása mostantól a szombaton esküt tevő altisztek feladata is - jegyezte meg az altábornagy.

Hangos repülőt hallott elhúzni Budapest felett?

Délután egy hangosabb helikopter hagyja el a Hősök terét.

A Hősök terén szombaton 430, a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiáján végzett katona tette le ünnepélyes altiszti esküjét. Elmondták az úgynevezett altiszti hitvallást, majd egy-egy, helikopterekből és Gripenekből álló kötelék húzott át a Hősök tere felett.

Hirdetés
hvg360 Matalin Dóra - Hamvay Péter 2025. május. 02. 19:30

Mitől lesz finom a főzelék, milyen vendégektől borul ki Sárközi Ákos, és van-e itthon jó és olcsó alapanyag?

Mit értenek sokan félre a gluténmentességben? Hogyan lehet kikeveredni a főzeléktraumákból? Melyik alapanyagokat utálják legjobban a magyarok? Szuvidáljunk, vagy kövessük nagyanyáink módszereit? És miért nem szabad soha válaszolni Sárközi Ákos kérdéseire az éttermében? A Michelin-csillagos séf, Szatmári Ferenc gasztroblogger és Horváth Judit gasztroíró, receptfejlesztő volt a HVG Címlapsztori vendége.