Itthon hvg.hu 2021. december. 07. 15:48

A 18 év alattiak is kaphatnak harmadik oltást

Másfél ezren már meg is kapták.

Koronavírus-járvány
Friss cikkek a témában

A 18 év alattiak is kaphatnak harmadik oltást – derült ki a koronavirus.gov.hu cikkéből. A tájékoztatás szerint a megerősítő dózis különösen indokolt lehet a krónikus betegséggel küzdő, kockázati csoportba tartozó fiataloknál. A szülőknek ez esetben érdemes a gyermek kezelőorvosával, gyermekorvosával konzultálni – tették hozzá.

Az oltási akció kezdete óta 22 ezer 12-17 évest oltottak be, közülük 15 ezren az első oltásra érkeztek, másfél ezren pedig a harmadikat kapták meg.

A 16-17 éves korosztály oltása május közepén kezdődött, átoltottságuk jelenleg 58 százalékos. A 12-15 éves korosztály átoltottsága egy hónappal később indult, náluk az átoltottság 39 százalék. A 18 év alatti korosztályt a jelenlegi hatósági engedélyek alapján csak Pfizer-vakcinával lehet oltani.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a közelmúltban engedélyezte az 5-11 évesek oltását is a Pfizer-vakcinával. Az oltási munkacsoport megkezdte a gyerekek oltásának előkészítését, a szükséges vakcinák várhatóan december 13-án érkeznek meg. A gyerekek oltását a gyerekoltásokra kijelölt kórházi oltópontokon és igény esetén a házi gyermekorvosoknál tervezik. Azt írják, az előkészületek tartanak, a terveket ezen a héten véglegesítik, és a tudnivalókról időben tájékoztatják a szülőket.

Az RTL hétfőn arról számolt be, hogy sok szülő érdeklődik a gyerekek koronavírus elleni oltása iránt. A riportban megszólaló gyerekorvos kifejezetten örült a korosztály oltásának, mivel a tapasztalata szerint az elvégzett napi 10-15 tesztből átlagosan 3-4 pozitív lesz.

Gyermekorvos: Örülök a gyerekek oltásának, mert most 10-15 koronavírus-tesztből 3-4 pozitív

A vakcinák beadásának a menetrendjét a héten véglegesítik.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.