Itthon hvg.hu 2021. november. 10. 15:20

Súlyosbodik a vírushelyzet, átszervezik a betegellátást Csongrád-Csanád megyében

Közelít a koronavírusos betegek száma a harmadik hullám csúcsához a szegedi klinikán, a betegek állapota súlyosabb az eddigiekben tapasztaltaknál.

A koronavírus-járvány negyedik hulláma miatt átszervezik a betegellátást Csongrád-Csanád megyében – derült ki a szegedi klinika ápolási igazgatójának leveléből, amelyet a Szeged.hu szerzett meg. Ebben Balogh Dénes azt írta: Szegeden és Hódmezővásárhelyen még nem robbant be a pandémia, de már 246 covidos beteget kezelnek.

Balogh azt is közölte az egészségügyi szakdolgozóknak küldött levelében, hogy rövidesen a Csongrád-Csanád megyében működő többi kórházat is bevonják az ellátásba úgy, hogy csak a súlyos eseteket kezelik majd Szegeden, az enyhébb tünetekkel érkezőket a többi intézmény látja majd el. A tájékoztató szerint

a korábbiaknál sokkal rosszabb a bent fekvők állapota, és közülük többen szorulnak intenzív ellátásra is, a járvány pedig december közepén érheti el a csúcsot.

Balogh arról is írt a kiszivárogtatott levélben, hogy valószínűleg rövidesen megnyithat a kiskunhalasi járványkórház is (a hvg.hu úgy tudja, hogy november 15-én indul ott az ellátás), ami azért is kedvezőtlen, mert oda is Szegedről vezényelhetnek ki ápoló személyzetet, ami a szegedi helyzetet nehezítheti majd.

Az elektív ellátásról azt írta a szakmai vezető, hogy a prioritás a Covid-ellátás, az oltás biztosítása, a fennmaradó erőforrásokkal pedig folytatódik a normális működésben elérhető ellátás. A hvg.hu-nak már korábban jelezték kezelésre várók, hogy bár hivatalosan nem halasztották el az orvosi találkozásokat, ám már az elmúlt hetekben is előfordult, hogy nem tudták már őket fogadni. A Szegedi Tudományegyetem rektora a szegedi televíziónak nyilatkozva elismerte, hogy másfél év alatt rendkívül kimerült az egyetem egészségügyi kapacitása „pszichésen és a munkaerő szempontjából is”.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.