Itthon hvg.hu 2021. október. 23. 16:04

A második legrosszabb járványügyi besorolást kapta majdnem egész Magyarország

A Közép-Dunántúl kivételével a piros jelzésű, a négyfokú skálán második legrosszabbnak számító besorolást kapta Magyarország az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központtól. Az új fertőzöttek száma és a pozitív tesztarány alapján a szomszédaink közül Románia és Szlovénia egésze, valamint Szlovákia kétharmada és Horvátország magyar határhoz közeli része került a legrosszabb kategóriába.

Koronavírus-járvány
Friss cikkek a témában

Frissítette az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) az adatait arról, hogy az EU-tagállamok régióiban milyen súlyos a járványhelyzet. A négyfokú skálán Magyarország szinte minden régiója a második legrosszabb besorolást kapta, az egyetlen kivétel a Közép-Dunántúl, amely ennél eggyel jobb kategóriába került be.

Az ECDC a besorolást két adatsor alapján végzi el: a piros kódjelet, amely az ország nagy részének most járt, azok a régiók kapják, ahol 100 ezer lakos közül legalább 200-nál, legfeljebb 499-nél mutatták ki a koronavírus-fertőzést az elmúlt két hétben, vagy 75-199-nél, ha a tesztek több, mint 4 százaléka lett pozitív.

ECDC

A frissített adatok alapján Románia, Szlovénia és a három balti állam teljes területe a legrosszabb helyzetben lévők közé került, de Horvátországban, Szlovákiában, Bulgáriában és Görögországban is több olyan régió van, ahol 100 ezer ember közül 500-nál is több új fertőzöttet találtak.

A legjobb helyzetet Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, valamint Máltán tapasztalták. Ezeken a helyeken tavaly a járvány első hulláma okozott óriási károkat, most viszont a legtöbb régiójukban alig van jelen a vírus.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?