Itthon hvg.hu 2021. október. 05. 06:16

Első fokon pénzbüntetésre ítélték Donáth Lászlót

A lelkész tudomásul vette az ítéletet, az ügyészség fellebbezett.

Jelentősen enyhítette a bíróság a zaklatással és könnyű testi sértéssel vádolt Donáth László ellen korábban hozott büntetővégzést – írja a Mandiner.

A lap beszámolója szerint az ügyben kihirdetett első fokú ítélet szerint a II-III. kerületi bíróság csak becsületsértésben találta bűnösnek az evangélikus lelkészt, a folytatólagosan elkövetett szeméremsértés miatti büntetőeljárást pedig megszüntette.

Donáthnak – aki tudomásul vette az ítéletet – összesen 600 ezer forint pénzbüntetést kell fizetnie. Az ügyészség a bűnösség megállapítása, illetve súlyosbítás érdekében fellebbezett, a döntés így nem jogerős.

Donáth Lászlót aljas indokból elkövetett könnyű testi sértéssel és folytatólagosan elkövetett szeméremsértéssel vádolta meg az ügyészség. Az egykori MSZP-s országgyűlési képviselő (aki a Momentum EP-képviselőjének, Donáth Annának az édesapja) a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház vezetője volt. Az intézmény egy takarítónője jelentette fel, mert állítása szerint bántalmazta, két kézzel fojtogatta, mivel egy festmény előtt hagyta a takarítókocsiját, illetve állítása szerint korábban fogdosta, szexuális ajánlatot tett neki. Februárban a bíróság büntetővégzéssel 1 év 6 hónap szabadságvesztést szabott ki rá, a börtönbüntetés végrehajtását pedig 2 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette.

Donáth ezt nem fogadta el, és tárgyalást kért, ahol tagadta, hogy fojtogatta volna a takarítónőt. Úgy fogalmazott: ingerülten kérte számon, majd a nő vállaira téve kezét azt kérdezte tőle, volt-e már megszorongatva. A szeméremsértés vádját is tagadta, állítása szerint egyszer sem közeledett a nő felé, nem tett neki ajánlatot, és nem is fogdosta.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.