Itthon hvg.hu 2021. június. 10. 15:40

A Magyar Honvédség távozó főparancsnoka nagykövet lesz Katarban

Katarba küldik Korom Ferenc vezérezredest, aki a közel-keleti arab emírség fővárosában, Dohában nagyköveti posztot tölt majd be – értesült a hvg.hu. A Honvédség volt főparancsnokának távozása körül még sok a kérdőjel, de Orbán Viktor éppen ma méltatta úgy, hogy “kiváló ember”.

Külföldi megbízatást kap a Honvédség nemrég leváltott főparancsnoka: Korom Ferenc Katarban lesz nagykövet – értesült külügyi forrásból a hvg.hu. Ez egybevág azzal, amit a tábornok jövőjéről a Honvédelmi Minisztérium a távozásakor közölt: “tapasztalatait, tudását tervezetten továbbra is Magyarország szolgálatában, külföldön kamatoztatja”.

Katar a Perzsa-öbölbe nyúló Katari-félszigeten fekvő, olajban gazdag miniállam. Fővárosában, Dohában magyar nagykövetség és konzulátus is működik. A jelenlegi nagykövet, Fodor Barnabás Korom érkezése miatt forrásaink szerint Ománba vezénylik át. Korom Ferencet nagyköveti kinevezése előtt hétfőn délelőtt hallgatja meg az Országgyűlés külügyi bizottsága.

Korom Ferencet egyébként éppen ma méltatta Orbán Viktor miniszterelnök a kormányinfón, amikor a hvg.hu kérdésére a volt főparancsnok felmentéséről beszélt. Orbán a tábornokot úgy jellemezte: "kiváló ember, sokat fogunk még együttműködni". A szakmai munkájával is elégedett volt, azonban – tette hozzá – a Honvédség életében most “új szakasz következik”.

Váratlan lépés volt, amikor május végén a honvédelmi miniszter javaslatára az államfő felmentette a Korom Ferencet. Mint utóbb a szaktárca közölte: Korom maga kérte a felmentését, mivel “a 2018-ban rábízott feladatokat jó eredménnyel, maradéktalanul elvégezte és sikeresen vezette a Honvédséget a járványhelyzetben jelentkező feladatok végrehajtásában is.”

Néhány nappal később már be is iktatták Korom utódját: Ruszin-Szendi Romulusz, a Honvédelmi Minisztérium addigi helyettes államtitkára lett az új főparancsnok. Egyúttal Korom helyettesét is felmentették: Böröndi Gábor tábornoknak szintén külföldi diplomáciai beosztást ajánlottak, ő pedig elfogadta azt.

A Honvédség éléről megbízatásának lejárta előtt távozó Korom Ferenc lemondása körül sok még a kérdőjel. A hvg360-on megjelent cikkünkben azt írtuk: sok-sok százmilliárd forintnyi fejlesztés sem oldotta meg a honvédség legégetőbb problémáját, a többezres emberhiányt, ez pedig olyan töréseket okozhatott a kizsigerelt szervezetben, amely végül a vezérkar lefejezéséhez vezetett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Nagyítás Máté Péter 2021. június. 18. 20:00

Orfűn tért vissza a fesztiválszezon

Többek között Krúbi és a 30Y koncertjével startolt el a szezon első fesztiválja Orfűn. A MiniFishingen szombat hajnalig közel 30 zenekar lép még színpadra, mi is ott jártunk, hogy újra átéljük a koncertélményt.