Itthon hvg.hu 2021. május. 13. 21:41

Már letölthető a koronavírus-védettséget igazoló alkalmazás

Az eeszt.gov.hu oldalán csütörtökön megjelent alkalmazást mobilra kell letölteni, és kiválthatja a plasztikkártyát.

Koronavírus-járvány
Friss cikkek a témában

Már letölthető az applikáció, ami gyakorlatilag kiváltja a koronavírus fertőzéssel szembeni védettséget igazoló plasztikkártyát. A védettségi igazolványként funkcionáló app itt érhető el (bejelentkezés után).

Az alkalmazás elkszültét Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő harangozta be a csütörtöki kormányinfón. Azt mondta, hogy az app elérhető lesz Androiddal és iOS-szel rendelkező mobiltelefonokon is, és tartalmazni fogja az oltott nevét, az oltások időpontját, valamint oltás fajtáját is - ami a a plasztikkártya alapú védettségi igazolványokon nem szerepel. Az alkalmazást feltelepítve ugyanakkor csak egy QR-kód jelenik meg, alatta pedig csupán a nevünk, a tajszámunk, az oltás dátuma és a védettség ténye látható, az oltás típusa nem.

A védettséget ugyanakkor az appon belül is egy QR-kód szkennelésével lehet majd ellenőrizni - akár egy étteremben is -, de a szkenneléshez egy másik alkalmazás szükséges, amit EESZT Covid Controll néven fognak elérhetővé tenni - ez egyelőre nem látszik a Google Play alkalmazásban, elképzelhető, hogy ennek beolvasásakor látható majd a másik applikációban, hogy milyen oltást kaptunk.

A kormányszóvivő szerint az alkalmazás által generált QR-kód nem fogja tartalmazni a beoltott korábbi betegségeit, ezeket továbbra is csak a plasztikkártya kódjával lehet elérni. Az app ugyankkor nem csak a védettség tényét, de annak hiányát is rögzíti.

Ahhoz, hogy az alkalmazást használatba vehessük először le kell tölteni a mobilunkra, majd be kell lépni tajszámunkkal az EESZT honlapjára - lehetőleg egy számítógépről -, és a Mobilalkalmazások oldalán be kell regisztrálnunk. Itt kapunk egy QR-kódot, ezt a mobilunkon elindított alkalmazással - tajszámunk ismételt beírását követően - le kell olvasnunk a számítógép képernyőjéről, a mobilon megjelenő rövid kódot pedig beírni a számítógép képernyőjén megjelenő ablakba, majd ott megadni egy hat számjegyű pinkódot. Ezzel tudunk majd belépni az alkalmazásba a mobilunkon. Bonyolultan hangzik? Érdemes elolvasni az eeszt.gov.hu oldalán található leírást is.

A védettségi igazolvánnyal kapcsolatban Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a jövőben külföldi magyarok is megkaphatják. Gulyás szerint a kormány úgy számol, hogy augusztusig lesz szükség a védettségi igazolványokra. Mint mondta, Magyarország kétoldalú megoldásokat köt a népszerű nyaralóhelynek számító országokkal, így ezek biztosan el fogják fogadni a magyar védettségi igazolványt. Gulyás hozzátette, hogy el lehet kérni a személyit azoktól, akikkel szemben felmerülne, hogy hamisított védettségi igazolványt mutatnak fel.

A kormány szerint a készülő Európai Uniós vakcinaútlevél nem fogja kiváltani a magyar védettségi igazolványt. Gulyás úgy fogalmazott, hogy az EU-s igazolvány még csak tervként létezik és a jogszabályi alapja sem tisztázott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Itthon Dezső András 2021. június. 18. 06:30

Nagyban megy az ügyeskedés a vagyonőröknél, a focimeccsek biztosítása pedig aranybánya

Sorra buknak be az adókkal trükköző vagyonvédelmi cégek, legutóbb az NBI-es focimeccsek biztosításáról híres Tóth Csaba és társai kerültek emiatt pácba. De milyen módszerekkel próbálják kijátszani az államot, mire jók a "dobós cégek", miért van sok pénz a meccsek biztosításában és kik azok, akik még a csalókat is meg tudják kopasztani?