Itthon hvg.hu 2021. május. 11. 12:58

Müller Cecília: Amit kérek, az a felelős hírfogyasztás

Az országos tiszti főorvos elárulta, mennyire büszke az oltást választó fiatalokra, bejelentette az utolsó adag orosz vakcina érkezését ,és a lehangoló hírek veszélyeire is figyelmeztetett az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján.

Koronavírus-járvány
Friss cikkek a témában

Javuló tendenciát mutatnak a járványügyi adatok – jelentette ki Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján, majd ismertette a friss számokat: 493-al emelkedett az igazoltan koronavírus-fertőzöttek száma és elhunyt 99 ember a Covid-19 miatt. A beoltottak száma 4 346 089-re emelkedett.

Csak az egyéneken múlik, hogy élnek-e a védőoltás felvételének lehetőségével, hiszen hatféle vakcinával oltunk

– mondta Müller. Kedden 200 ezer adag Szputnyik V típusú oltóanyag érkezett, az utolsó szállítmány az orosz vakcinából – közölte. Hozzátette: aki akar, az most foglaljon időpontot Szputnyik-oltásra, mert az már csak korlátozottan érhető el. 

Érkezett 334 620 adag a Pfizer oltóanyagából is – hangzott el a sajtótájékoztatón. A háziorvosoknál pedig a Sinopharm-, a Janssen- és a Moderna-oltóanyag lesz az e heti menü. Müller szerint most már arra is van elég vakcina, hogy oltást kaphassanak azok is, akik három hónapon belül gyógyultak ki a koronavírus-fertőzésből.

Büszke vagyok a fiataljainkra

– jelentette ki a tiszti főorvos, megköszönve az aktivitásukat is az oltási kampány során. Elmondása szerint 200 ezer 16 és 18 éves közötti fiatal él Magyarországon, közülük pedig 84 ezren a megadott határidőig regisztráltak a védőoltásra. 80 százalékuk már időpontot is foglalt. 6 ezren késve regisztráltak, de az operatív törzs úgy döntött, nekik is engedi az időpontfoglalást, amire szerdáig van lehetőségük. Ezután Müller még egyszer gratulált a fiatalok felelősségteljes magatartásához, és megköszönte azt.

Azután arról értekezett, hogy fontos a „felemelő élményekkel” való testi-lelki töltekezés, mivel kiutat mutatnak nemcsak a pandémiából, de a tavaszi fáradtságból is. Majd – a töltekezéssel összefüggésben – azt mondta:

Amit kérek önöktől, az a felelős hírfogyasztás.

A tiszti főorvos szerint „tervezetten, előre kijelölt időben” természetesen mindenki tájékozódhat, de fontos, hogy senki se engedjen teret a deprimáló híreknek, amelyek „nem engedik felszabadulni a lelküket”.

Végül bejelentette Müller, hogy majd közzétesznek egy listát a poszt-Covid-ambulanciákról. Akinél nem múlt el szövődmény nélkül a koronavírus-fertőzés, annak a tiszti főorvos azt javasolja, „ne kínlódjon feleslegesen”, forduljon háziorvosához, mert már van protokoll az ilyen tünetek kivizsgálására.

Kiss Róbert rendőr alezredes a járvánnyal kapcsolatos intézkedésekről számolt be. A maszkviselésre vonatkozó szabályok megsértése miatt 444 alkalommal intézkedtek a rendőrök, a kijárási korlátozás megsértése miatt 64 intézkedés történt, a határokon pedig 57. Karanténban 2002-vel többen vannak, mint az előző napon – összesen 20 197-en.

Kiss olvasta fel az egyetlen újságírói kérdést is, amelyre Müller válaszolt a sajtótájékoztatón. Ez arra vonatkozott, hogy kimutatták-e már Magyarországon a koronavírus indiai mutációját. A tiszti főorvos szerint nem. A kórokozók nem ismernek határokat – tette hozzá figyelmeztetően. Nem kizárható az indiai variáns megjelenése. A közelmúltban egy figyelőrendszert is felállítottak – részletezte –, hogy időben felfedjék az új mutánsok érkezését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Nagyítás Máté Péter 2021. június. 18. 20:00

Orfűn tért vissza a fesztiválszezon

Többek között Krúbi és a 30Y koncertjével startolt el a szezon első fesztiválja Orfűn. A MiniFishingen szombat hajnalig közel 30 zenekar lép még színpadra, mi is ott jártunk, hogy újra átéljük a koncertélményt.