Itthon hvg.hu 2021. április. 20. 13:15

Hamis a sümegi szakellátó vezetőjének érettségije, a fideszes polgármester erre megduplázta a fizetését

Az érettségihamisításon kapott Szabó Krisztina a polgármester, Végh László élettársa.

A Pécsi Járási Ügyészség indítványozza, hogy kobozzák el a Sümegi Járóbeteg Szakellátó Központ vezetője, Szabó Krisztina hamis érettségi bizonyítványát – írja a Magyar Narancs. Szabó a fideszes polgármester, Végh László élettársa.

Szabó ellen Kovács Mihály (Élhetőbb Városért) tett feljelentést, közokirat-hamisítás bűntettének gyanúja miatt. A lap azt írja:

A nyomozás februárban lezárult, és minden kétséget kizáróan megállapította, hogy az érettségi bizonyítvány valóban hamis.

A Pécsi Rendőrkapitányság a lap szerint kimondta, hogy a Szabó Krisztina nevére Budapesten kiállított érettségi bizonyítványnak nincs törzslapja az azt kiállító gimnáziumban. Az ügyről beszámoló Sümegi Szó ezt azzal is igyekszik alátámasztani, hogy fényképeket közölt egy dokumentumról, ami állításuk szerint a rendőrségi határozat, és amelyben a fenti megállapítás is olvasható. Szabó Krisztina a Magyar Narancs szerint nem fellebbezett. Múlt hét csütörtökön pedig – írják – a Pécsi Járási Ügyészség átküldte a Pécsi Járásbíróságnak azt az iratot, amelyben indítványozza a hamis érettségi elkobzását.

A rendőrségi nyomozás végén megállapították, hogy az okirat-hamisítás büntethetősége időközben elévült. Függetlenül ettől, a lap által idézett jogászok szerint érvénytelennek kell tekinteni azt a két diplomát, amelyeket Szabó azóta megszerzett, és amelyek munkakörének betöltéséhez kellenek. Kovács Mihály a Magyar Narancs szerint az egyik érintett egyetemtől úgy tudja, ott már el is indították az ilyenkor szokásos eljárást.

A polgármester, Végh ellenben a rendőrségi határozat után két héttel 861 ezer forintról több mint 1,6 millió forintra emelte meg Szabó fizetését – írják. Ezt a járványhelyzeti intézkedések miatt, egyeztetések nélkül tehette meg. Végh egy április 8-i, azóta törölt Facebook-videóban a lap szerint a rendőrségi vizsgálat megállapításait részben tagadta, részben hamisnak mondta, majd levonta a következtetését, hogy szerinte fake newsról van szó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról