Itthon hvg.hu 2021. április. 19. 16:05

Mindössze egy tanár ment be tanítani Répcelakon, fegyelmit kaptak a hiányzók

Egyenként behívta az igazgató a pedagógusokat, akik megtagadták a jelenléti oktatást.

A répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola alsós tanárai közül csak egy ment be az intézménybe tanítani hétfőn – értesült a Népszava.

A jelenléti oktatást a Munka törvénykönyve 54. paragrafusára hivatkozva tagadták meg, amely egyebek mellett azt írja: a munkavállaló köteles megtagadni az utasítás teljesítését, ha annak végrehajtása más személy egészségét vagy a környezetet közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné.

A lap szerint az igazgató minden távolmaradó pedagógust egyenként behívatott, az érintettek fegyelmit kapnak. Egy nyilatkozó tanár nem érti, miért kapták, mert a munkát nem tagadták meg, az óráikat online megtartották. Egyébként nem érzik biztonságosnak a jelenléti oktatást. Nemcsak magukat, hanem a gyerekeket is féltik – olvasható a cikkben.

A diákok közül is sokan hiányoztak hétfőn, mindössze egy osztály jelent meg teljes létszámmal.

"Én mennék, de anyukám nem enged" - gyerekek vallanak az iskolanyitásról

Amikor az iskolanyitásról beszélünk, szinte mindig a tanárok és a szülők helyzetén keresztül próbáljuk bemutatni a helyzetet. Mi most kollégáink gyerekeit kérdeztük, hogy örülnek-e az iskolanyitásnak, mi a véleményük az online oktatásról, de azt is megtudtuk, mi zajlik ilyenkor a „fejük kis csücskében". Videó.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pénteken nyilatkozatot adott ki, amelyben azt írták, hogy azokat a pedagógusokat, akik megtagadják a jelenléti nevelést és oktatást, az intézményvezetők és fenntartók retorzióval fenyegetik.

PDSZ: Retorziókkal fenyegetik azokat a tanárokat, akik megtagadják a jelenléti oktatást

A szakszervezet nem érti, hogy miért akkor kellett nyitni, amikor ennyire rosszak a járványügyi adatok. A PDSZ szerint az is gond, hogy a pedagógusok oltása csak a napokban kezdődött el, így nem alakulhat ki a megfelelő védettség április 19-re.

(Képünk illusztráció)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Arató László (EUrologus) 2021. május. 08. 14:00

Feladtuk a leckét az EU-nak az orosz és a kínai oltással

Amíg nincs egységes uniós Covid-igazolás, tagállami szinten szabályozzák a beutazási szabályokat. Ezek eléggé eltérőek jelenleg is, de még bonyolultabbá teszi a helyzetet, hogy csak Magyarországon használnak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által nem jóváhagyott vakcinákat is. Vannak országok, amelyek erről tudomást sem vesznek, mások részben alkalmazkodnak, néhányan pedig teljes mértékben.