Itthon Domány András 2021. április. 16. 14:24

Újpesti címervita: az Alkotmánybíróság az UTE-nak adott igazat

Domány András
Szerzőnk Domány András

A testület megsemmisítette azt a kúriai ítéletet, amely szerint az Újpest FC az Újpesti Torna Egylet (UTE) akarata ellenére megváltoztathatta a labdarúgócsapat címerét.

Az UTE felnőtt férfi-labdarúgócsapata, az Újpest FC 1999 óta sportvállalkozásként működik, amelynek tulajdonosa 96,69 százalékban a belga Roderick Duchatelet gazdasági társasága, az Újpest Labdarúgó Kft. (ennek várható tulajdonosváltozása ezt az ügyet nem érinti), 3,31 százalékos üzletrésszel pedig az UTE, amely a védjegyoltalomban részesülő címert adta. Az Újpest FC társasági szerződése szerint a címert csak a társaság taggyűlése, és csak egyhangú döntéssel változtathatta volna meg, ám az ügyvezető ezt önkényesen megtette. Ez nagy felháborodást váltott ki a szurkolók és a sportolók jelentős részéből.

Az UTE személyiségi jogainak megsértése miatt perelt. Első fokon veszített, de másodfokon győzött.

Az ítélőtábla megítélése szerint ugyanis a címer a sportegyesület lényegi vonása, az arculat kiemelt eleme. A felnőtt férfi NB I.-es labdarúgócsapatot az emberek nem csak az Újpest FC-hez, hanem az 1885 óta működő régi tulajdonoshoz, az UTE-hoz is kötik.

Ezután viszont a Kúria az elsőfokú ítélettel értett egyet, tehát a felülvizsgálat során az UTE veszített. A Kúria úgy látta: egy önálló jogi személy címerének saját döntésen alapuló megváltoztatása egy tőle elkülönült jogi személy jóhírnevének sérelmét objektíve nem okozhatja, még akkor sem, ha ez a társasági szerződés megszegésével történik. Így az UTE kénytelen volt tárgyalásba bocsátkozni saját cégével a vita rendezése érdekében, de panasszal fordult az Alkotmánybírósághoz.

Az Ab pedig neki adott igazat. A határozat szerint tévedett a Kúria, amikor az ügyet a közös cégen belüli vitának tekintette, amelynek semmiféle személyiségi jogi vonzata sincs. Ezért nem vizsgálta, hogy az Újpest FC címerének megváltoztatása negatív hatással volt-e az UTE jó hírnevére. Továbbá annak vizsgálatával is adós maradt a Kúria, hogy az UTE tulajdonhoz való joga sérült-e a közös cég kisebbségi tulajdonosaként a címer megváltoztatásával, különös tekintettel arra, hogy arra védjegyoltalommal rendelkezik, amelynek használatát a társasági szerződéssel ruházta az Újpest FC-re. Vagyis bár igaz, hogy egy társasági jogvitát nem lehet személyiségi ügynek álcázni, de itt valóban alapjog sérült – mondta ki az Ab.

A Kúriának tehát újra kell tárgyalnia az ügyet.

Az UTE közleményben reagált a döntésre. „Sokan kritizálták klubunkat, de az Alkotmánybíróság döntése most bebizonyította, hogy a labdarúgócsapatot működtető gazdasági társaság kisebbségi tulajdonosaként nemcsak erkölcsi, hanem jogi szempontból is mindent megtettünk címerügyben. Álláspontunk szerint nagy lépést tettünk most azért, hogy Roderick Douchatelet végre visszaadja a csapatnak az újpesti sportszerető közösség összetartozásának jelképét, vagyis a tradicionális címert” – írták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Sport Horn Andrea 2021. május. 13. 20:00

Ki osont be titokban és miért a magyar sportlövő szállodai szobájába?

Példátlan események követik egymást a hazai sportlövészeknél. Előbb a márciusi sportlövő-világkupán Újdelhiben a magyar férfi válogatott két tagja nem állt ki az egyik versenyszám döntőjére, mert harmadik társuk fegyvere szerintük szabálytalan volt. Az elmúlt napok pedig olyan, újabb fordulatot hoztak, amely miatt a magyar sportélet egyik legnagyobb botrányává fajulhat.