Itthon hvg.hu 2021. április. 16. 12:25

NNK: Kötelező felboncolni, aki az oltást követő egy hónapon belül meghalt

Levélben emlékeztette egy két éve kiadott utasításra a kormányhivatalokat a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Kérdés, hogy a túlterhelt egészségügyben ezt meg tudják-e valósítani.

Arra hívta fel a kormányhivatalok figyelmét a Nemzeti Népegészségügyi Központ, hogy egy korábbi tájékoztató alapján minden olyan elhalálozást be kell jelenteni, amely az oltást követő egy hónapon belül történt, a halottvizsgálatot végző orvosnak pedig ilyen esetekben kezdeményeznie kell a kórboncolást – írja a Telex egy, a birtokába jutott dokumentum alapján.

„Az oltást követő nemkívánatos eseményekkel (OKNE) kapcsolatos eljárás rendjéről szóló tájékoztatót” 2019. január 10-én adták ki, és azt is tartalmazza, hogy amennyiben az oltást követő nemkívánatos esemény kórházi kezelést igényel vagy halálos kimenetelű, abban az esetben az NNK részére meg kell küldeni a kórházi zárójelentés, illetve a boncolási jegyzőkönyv másolatát.

Az NNK a levélben többször nyomatsékosította, hogy a boncolásra feltétlenül szükség van:

az oltás követő egy hónapon belül elhunytak esetében a kórbonctani vizsgálattól eltekinteni nem lehet. A halottvizsgálatot végző egészségügyi szolgáltatónak vizsgálnia szükséges az oltás tényét, és amennyiben arra 1 hónapon belül sor került, akkor az OKE-t be kell jelenteni, valamint a kórbonctani vizsgálattól történő eltekintésnek nincs helye”

– olvasható a levélben.

Ha a kormány nem titkolná az oltásokra érkezett panaszokat, kevésbé tartanánk a keletiektől

Sokkal többet lehet tudni a Covid elleni vakcinák következményeiről, mint amennyit a kormány elárul, holott az átláthatóság az oltáskedvet is fokozná. A HVG által összegyűjtött adatok alapján a keleti oltóanyagokkal kapcsolatban sem érkezik több bejelentés, mint a három nyugati vakcinatípus esetében.

A lap egy halottszállítással foglalkozó, a budapesti kórházak helyzetére rálátó forrása szerint ez további terhet ró az egészségügyi intézményekre. Elmondása szerint a mostani túlterheltség miatt most már csak néhány kórházban végeznek boncolást. „Nyilván tudományos szempontból jelentősége van annak, hogy mindenkit, aki az oltás után hunyt el, boncolni szeretnének, de ez a gyakorlatban garantáltan nem így lesz” – vélekedett.

A Telex a témában kereste a Nemzeti Népegészségügyi Központot és az Országos Kórházi Főigazgatóságot, de cikke megjelenéséig nem kapott választ.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Gazdaság hvg.hu 2021. június. 20. 07:00

És akkor bárki viheti az autópályákat, csak ne beszéljen a melegekről

Koncesszióba szervezi ki a kormány az autópályákat; megszavazták a homofóbtörvényt, amely sokak szerint a gazdaságra is rossz hatással lehet; váratlanul arra kezdett el mindenki figyelni az Eb-n, hogy hova rakják a focisták az üdítőket és söröket a sajtótájékoztatón. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.