Itthon hvg.hu 2021. március. 26. 21:17

Egy hétgyermekes nő és egy 23 éves kismama meghalt koronavírus-fertőzés miatt

Mindkét esetben szülés után történt a tragédia.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Nem sokkal gyermeke születése után koronavírus fertőzés miatt elhunyt egy Eger környéki hétgyermekes édesanya. A nő a súlyos fertőzés miatt császármetszéssel szülte meg gyermekét, majd lélegeztetőgépre került és meghalt – számolt be az RTL Híradó. Most adományokat gyűjtenek a családnak.

Az RTL úgy tudja, hogy egy fejér megyei, mindössze 23 éves kismama is elhunyt koronavírus fertőzés miatt. Ebben az esetben is császármetszéssel hozták világra a csecsemőt.

Müller Cecília az operatív törzs pénteki tájékoztatóján azt mondta, elkészült az ajánlás a várandósok oltásával kapcsolatban, az ő esetükben ugyanis különösen is nagy kockázata lehet a fertőzésnek. Az ajánlást nemzetközi tapasztatlatok alapján készítették magyar szakemberek, akik mindekinek ajánlják az oltást, de feltétlenül szükségesnek tartják az egyéni mérlegelést. A védőoltás felvétele mindenesetre sokkal több előnnyel jár, mint a kockázatok.

Őket Pfizer-BioNTech vagy Moderna vakcinával oltják be.

Operatív törzs: A várandósoknak is ajánlják a védőoltást

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a tanárok beoltásának részleteiről beszélt, Müller Cecília országos tiszti főorvos pedig a várandósok oltására vonatkozó ajánlásról tájékoztatott pénteken.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról