Itthon hvg.hu 2021. március. 18. 14:06

Gulyás elmondta, miért kaphat valaki két védettséget igazoló kártyát

A felmerült anomáliák közül csak egyre adott magyarázatot a kormány, ahogy arról sincs még semmilyen információ, hogy mire lesz jó ez a plasztikkártya.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Majdnem másfél millió védettségi igazolványt gyártottak már le Magyarországon. A kártyát kapók közül 321 ezer ember átesett a víruson, 1 millió 119 ezer embert pedig beoltottak - derült ki a csütörtöki kormányinfón.

Gulyás Gergely elmondta, az igazolványokat az Egységes Egészségügyi Szolgáltatást Tér (EESZT) adatbázisába került adatok alapján állítják ki. Az oltás felkerül ebbe a rendszerbe, ami után postán kapják meg az igazolást.

Az igazoláson szereplő határidőket háromféleképp számolják ki:

  • Akiket beoltottak koronavírus ellen, azoknak nem szerepel határidő a kártyáján, mert nem tudni, hogy az oltás pontosan mennyi időre ad védettséget (fél évet biztosan), ilyenkor az oltás időpontja látszik.
  • Ha valaki beteg volt, akkor a betegség végétől számított fél éven át tart a védettség, ezt az időt tartalmazza az igazolvány.
  • Akiknél vérvétel után derül ki, hogy - akár tünetmentesen - átestek a koronavíruson, az eredménytől számított négy hónapra nekik is kiállítják az igazolványt.

Azt maga Gulyás is elismerte, előállhat olyan helyzet, hogy valaki beteg volt tavaly novemberben, és emiatt kapott fél évre érvényes igazolványt, majd az oltás után küldenek még egyet, aminek már nem lesz lejárati ideje. Azt mondta, az adatok össze vannak fésülve, miután ez névre szól, két kártyával sem lehet visszaélni, szerinte az a helyes, ha mindenki gyorsan hozzájut az okmányhoz.

Bár felolvasták a kérdést, azt nem részletezte a politikus, hogy történhetett meg, hogy például koronavírusban elhunyt férfi címére postáztak egy igazolást, vagy az, hogy egy négytagú család egyszerre esett át decemberben a fertőzésen, ehhez képest különböző lejáratú kártyákat kaptak májustól augusztusig, mások pedig úgy kaptak védettséget igazoló kártyát összesen 38 napos érvényességgel, hogy a vérvétel azt mutatta ki, hogy egyáltalán nincs antianyag a testükben. Azt, hogy hány ilyen eset történt, nem tudni, valószínűleg összességében arányaiban kevés.

Arról továbbra sem tudni, hogy mire lesznek jók ezek a plasztikkártyák, erről majd az online konzultáció lezárultával, a következő napokban beszél a kormány, ahogy a nyitás ütemezéséről is.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról