Itthon hvg.hu 2021. március. 18. 10:20

Kormányinfó: A lazításnak nincs itt az ideje

A kormányinfón Gulyás Gergely ismertette, milyen eredményre jutott a kormány a szerdai ülésen.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón tájékoztatott a tegnapi kormányülés eredményeiről: elmondása szerint már közel van a koronavírus harmadik hullámának csúcsa, jelenleg 1700 szabad lélegeztetőgéppel felszerelt ágy, és 11 ezer szabad kórházi ágy áll rendelkezésre.

"A lazításnak még nincs itt az ideje" - mondta Gulyás, majd újra elmondta pozitívumként, hogy arányosan nagyon jól áll Magyarország oltásokban. "Ha kellően gyorsan tudunk oltani, akkor negyedik hullám már nem lesz. Már nem években és félévekben, hanem hetekben és napokban kell számolni azt az időt, hogy az intézkedéseken lazítani lehessen."

Gulyás ígérete szerint a nyitásról szóló nemzeti konzultáció eredményeit a hétvégén hozzák nyilvánosságra. Az biztos, hogy a kormány többlépcsős nyitásban gondolkozik, a következő hetekre vonatkozó terveket pedig holnap jelenti be Orbán Viktor a Kossuth Rádióban az Operatív törzs ülése után.

Folyik a védettségi igazolások postázása is, jelenleg 1,2 millió van belőle a postán, az oltás után egy héten belül mindenki megkapja ezeket a kártyákat.

A vakcinákról elmondta, az AstraZenecával kapcsolatos bizonytalanságokról ma nyilatkozik az Európai Gyógyszerügynökség, de a magyar álláspont az, hogy a mellékhatások mértéke szerény, és nem lehet azt feltételezni, hogy összefüggés lenne az oltás és a komplikációk között. "A célunk az, hogy júniusra a teljes átoltottság elérhető legyen." A miniszter úgy számolja, az összes vakcina nagyjából fele keletről érkezik majd Magyarországra.

Az újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, a legpesszimistább előrejelzések alapján legkésőbb március végén tetőzik a harmadik hullám, ezek után radikális csökkenésre számítanak a folyamatos oltás miatt. "Áprilistól főleg az fog látszani a számokban, hogy miután a legveszélyeztetettebb korosztály jelentős mértékben be lesz oltva, csökkennek a megbetegedések és a halálozások."

Az egyetemi modellváltásról szóló törvényről elmondta, a kormánynak ebben nincs feladata, az Alkotmánybírósághoz lehet fordulni esetleges problémákkal, aminek a határozatát tiszteletben tartják majd.

Arra a kérdésre, mit kéne tartalmaznia egy egységes európai covid-igazolásnak, azt válaszolta, "Brüsszeltől senki nem igazolást vár, hanem vakcinát", de nem tartják kizártnak, hogy megszületik a közös igazolás, ennek az eljárásnak viszont csak május végére lesz eredménye.

A jelenleginél 2,5-ször több lélegeztetésre szoruló beteg számára is vannak kapacitásai a magyar egészségügynek, illetve a továbbiakban bevonható lesz a katasztrófavédelem is, de úgy látják, erre nem lesz szükség.

Az elterjedt hírekkel ellentétben a kormány nem tervez megyénként vagy régiónként eltérő korlátozásokat bevezetni, marad az országosan egységes védekezés.

Az önkormányzatok által felajánlott oltópontokat Gulyás szerint azért nem fogadták el, mert nem azokra van szükség, hanem vakcinára. "A jelenlegi oltópontokon is napi 1,5 millió embert be tudnánk oldani" - mondta, hozzátéve, hogy örülnek a települések részvételének, de ez "nem a politikai haszonszerzés ideje". Karácsony Gergely ajánlatát további oltópontok felállítására politikai akciónak nevezte. "Ha valaki csak azzal tud hozzájárulni, hogy újabb oltópontokat ajánl fel, azzal nem tudunk sokat kezdeni."

Az érettségi időszakára a kormány reményei szerint már elég embert oltanak be ahhoz, hogy a tanárok már védettek legyenek. Az igazságszolgáltatás tagjai, tehát bírák és ügyészek már kaptak oltást, mivel "vannak olyan funkciói az igazságszolgáltatásnak, amik nem állhatnak le." Ez 4500 embert érintett.

A magyar oltási igazolás által adott lehetőségekről még nem döntöttek, és nehéz társadalmi kérdésnek nevezte, hogy milyen kiváltságok járjanak a beoltottaknak. "Szerintem a helyes kiindulási pont az, hogy nekem attól nem lesz rosszabb, ha másnak jobb" - mondta. Az oltási igazolvány hasznáról majd a nyitási tervben tájékoztat a kormány.

Az eddigi oltási igazolásokat az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér adatai alapján küldték ki, a már beoltottaknál nem tüntettek fel érvényességi határidőt, akik betegek voltak, azok a betegségtől számított fél évet határoznak meg. Ha valaki tünetmentes volt, de a vérvitel igazolja, hogy antitestek vannak a szervezetében, akkor négy hónapig lesz érvényes az igazolvány.

A covid-osztályokra vonatkozó hírzárlatról elmondta, szerinte soha annyi orvos és kórházigazgató nem nyilatkozott, mint most, de "azt nem tartaná helyesnek, ha különböző tévétársaságok sajátos katasztrófaturizmusként folytatnának munkát."

A Magyar Orvosi Kamara állítását, ami szerint már az orvosoknak kell dönteni, kiket engednek intenzív osztályra egyszerűen alaptalannak nevezte, és kérte a MOK-ot, ne terjesszék ezt az információt.

Egy kínai út nagyjából 70 ezer euróba kerül a kormányzati Airbus-gépnek, de Gulyás szerint ez a korábban többször is látott bérléssel 200 ezer euró lett volna.

Az FFP2-es szájmaszkot továbbra sem tervezi kötelezővé tenni a kormány, és "soha nem is volt ilyen terv".

A magyarországi sportesemények további eltolása nincs tervben, a jelenlegi szabályok pedig egyértelműek: a külföldről érkező sportolók csak a szállodájukban tartózkodhatnak, elenyészőnek ítélte az esélyt, hogy magyarokat fertőzzenek meg, csekélyebb, mint például az ingázás munka miatt.

A Johnson&Johnson-vakcinával kapcsolatban elmondta, még nem tudni, mikor kezdhetnek vele oltani.

A nyugati vakcinák késlekedésére az is bizonyíték a miniszter szerint, hogy milyen későn született meg az unós megállapodás például a Pfizerrel Izraelhez képest.

A legkiszolgáltatottabbak közé tartozók, főleg romák regisztrációs lehetőségeit firtató kérdésre adott válaszra elmondta, "ő nem gondolja, hogy a cigányok anaflabéták lennének", és a kormány sokat tett a felzárkóztatásért. "A mobiltelefonok amik internettel rendelkeznek a cigányok számára is rendelkezésre állnak, de postai úton is lehet regisztrálni, a helyi önkormányzatok is segítenek" - mondta, hozzátéve, hogy mivel a magyar cigányság átlagéletkora alacsonyabb, ezért közük a beoltottak is kevesebben lehetnek.

A hvg.hu kérdéseire elmondta, az Operatív törzs tud beszámolnia betegirányítás részleteiről, de "nincs olyan térség, ahol probléma lenne". Az északi orszégrészben magasabb a fertőzöttségi szám, ezért ott alacsonyabb jelenleg a kórházak kapacitása. "Egyelőre az megnyugtató, hogy több, mint 10 ezer kórházi ágy szabad."

A közszolgáltatások felmerült államosítása (pl. közétkeztetés) kérdéséről elmondta, a kormány nem terveznek hasonlót.

A szépségipari szereplők jövő héttől még biztos nem állhatnak munkába, és a járványügyi helyzettől függ, mikor változtatnak a hatályban lévő intézkedéseken.

A kérdésre, hogy foglalkoztak-e a magyar kormány képviselői katolikus papok zaklatási ügyeivel Gulyás szerint kár kiemelni a katolikus egyházat, miközben "a magyar közéletben is sokan vannak, akik pedofilokat mentegető vagy mentegetni látszó nyilatkozatokat tesznek", majd szidta a baloldalt. "Van mit tenni ezen a területen" - mondta.

Az Európai Bizottság javaslatáról, ami szerint negatív teszttel is lehetne majd utazni a schengeni övezetben nem foglalt állást, és újra azt kérte, az Európai Bizottság ne az útlevéllel, hanem a vakcinával foglalkozzon.

A külföldön tartózkodók levélszavazatával kapcsolatos indítvánnyal már biztosan nem foglalkozik a kormány, ugyanis a választás előtt egy évvel nem lehet változtatni a szabályokon.

 

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról