Itthon hvg.hu 2021. március. 11. 12:00

Gulyás: Jövő héten dönt a kormány, lehet-e nyitni húsvétra

Gulyás Gergely a kormányinfón elmondta, nem látnak tovább március 22-nél, ezért ígérni sem mer semmit arról, lesz-e nyitás húsvétig. A miniszter a hvg.hu kérdésére azt mondta, több mint 10 ezer koronavírusos beteg lehet majd kórházban.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

A harmadik hullám berobbanása előtt, február elején még húsvétra lengette be az esetleges nyitást a kormány, azóta azonban a járványszámok miatt szigorításra is szükség volt. A jelenlegi intézkedések március 16-ig élnek, azonban a járvány még felfutó fázisban van. Gulyás Gergely a kormányinfón arra a kérdésre, hogy lehet-e húsvétkor nyitni, azt mondta,

a kormány két hétre döntött a lezárásokról, a jövő heti kormányülésen értékelik a helyzetet, de március 22-nél nem látnak tovább, hosszabb intervallumra pedig nem mernek nyilatkozni.

Rákérdeztek arra is, hogy a kormány miért nem döntött korábban a korlátozó intézkedésekről, mire Gulyás azt mondta, ahogy látták, hogy nagy mértékben futnak fel a számok, meghozták a döntéseket, és azzal vágott vissza, hogy a baloldali pártok nem sokkal korábban még nyitást követeltek.

A hvg.hu rákérdezett, hány beteget kezelnek intenzív osztályon, de erre nem válaszolt. Csak a már ismert számokat mondta be: 8329 beteg van kórházban, 911-en pedig lélegeztetőgépen (ez nem azonos azzal, ahányan intenzív osztályon lehetnek).

Gulyás azt mondta, szabadon 13 244 kórházi, és 1918 lélegeztetőgéppel felszerelt ágy van. A miniszter szerint az egészségügy felkészült, a humánerőforrás kérdése a legnehezebb, de a kapacitás biztosított.

Sajnos minden előrejelzés szerint 10 ezer fölé is nőhet a betegek száma, a következő hetek rendkívüli próbatételt jelentenek.

Szükség esetén az ágykapacitásokat tudják még bővíteni.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról