Itthon hvg.hu 2021. március. 07. 09:57

Publicus: csak a Jobbik erősödött, meg az összefogás

Vezet az ellenzék, az előny már elég a mandátumtöbbséghez is.

Az összes párt támogatottsága csökkent egy keveset a Jobbikot kivéve - derül ki a Publicus Intézet 1001 fő megkérdezésével készült, a Népszava számára végzett kutatásából.

Az adatfelvétel február 20. és 25. között történt. Az eredmény azt mutatja, hogy a Fidesz 29 százalékra, az MSZP és a Momentum 5, a DK 8 százalékra esett vissza, mindegyiküknek egy százalékkal csökkent a támogatottsága az összes megkérdezett körében.

Ezzel szemben a Jobbik egy százalékot nyert, most 7 százalékon áll.

Ugyanakkor 8 százalékra tehető azok aránya, akik "összefogás-szavazók", vagyis az egyesült ellenzék számíthat a voksukra, de külön egyik párt sem.

A közvélemény-kutatók szerint három trend figyelhető meg, az egyik a Jobbik erősödése és az, hogy a Momentumtól szereznek szavazókat. A másik az összefogás híveinek gyarapodása, ők elsősorban a bizonytalanokból kerülnek ki, de a pártok volt támogatóiból is.

A harmadik folyamat pedig az ellenzék előnyének stabilizálódása, ami mostanra 5-6 százalékos, ezzel pedig mandátumtöbbséget is jelenthet egy következő választáson.

A Publicus a szóba jöhető miniszterelnök-jelöltekről is tett fel kérdéseket, erről itt olvashat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról