Itthon hvg.hu 2021. március. 02. 16:49

Karácsony: Még ma vonják vissza az orvostörvényt!

A főpolgármester szerint elfogadhatatlan szabályokat kényszerítenek az orvosokra, akik a fokozott terhelés miatt végig sem tudják gondolni, mire számíthatnak. Drámai üzeneteket kap a budapesti kórházakból a felmondások miatt.

A kormánynak azonnal, lehetőleg még ma vissza kell vonnia az egészségügyi dolgozókra ráerőszakolt jogállási változásokat és mindent el kell követnie, hogy a napokban felmondott orvosok és szakápolók visszatérhessenek hivatásukhoz

– követelte egy Facebook-bejegyzésben Karácsony Gergely főpolgármester.

A politikus az egészségügyi dolgozók jogállásáról szóló törvényre utalt, amely március 1-jével lépett hatályba, és amely miatt sorban állnak fel különböző intézmények orvosai és ápolói.

"Inkább eladom az autóm, ha odáig fajul a helyzet" - távozó és maradó egészségügyi dolgozókkal beszéltünk

Egyes helyekről tömegével távoznak azok az egészségügyi dolgozók, akik úgy döntöttek, hogy nem írják alá az új szolgálati jogviszonyról szóló szerződést. Van, ahol komplett osztályokon szűnhet meg az ellátás. A távozókat kérdeztük arról, mi jön most.

„Drámai üzeneteket kapok magam is napok óta budapesti kórházakból” – írta a főpolgármester, aki szerint más városok vezetői is hasonlókat tapasztalnak. Karácsony szerint nemcsak elfogadhatatlan szabályokat kényszerítenek az orvosokra, de sokszor késve és hibásan kapják meg az új szerződésüket, és a nagy terhelés miatt végig sem tudják gondolni, mit okoz ez számukra.

A törvény módosítását követeli a Magyar Orvosok Szakszervezete is, amely szerint több helyen felmondtak vagy leállt az ellátás.

A szakszervezet szerint módosítani kell az egészségügyi dolgozókra vonatkozó törvényt

Alig pár hónapja oltanak Magyarországon a koronavírus ellen, de máris egyre többen érzik azt, hogy türelmetlenek, irigylik azokat, akik már megkapták, aztán persze emiatt rossz érzésük lesz. Pedig a vakcinairigység természetes dolog, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne vele mit kezdeni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Sport Horn Andrea 2021. április. 14. 06:30

Száz nappal a tokiói olimpia előtt sem tudni biztosan, a járvány hogy alakítja át a játékokat

Száz nappal a nyitóünnepség előtt még mindig nagyon keveset tudni arról, hogy fog kinézni az idén nyárra halasztott tokiói olimpia. A helyiek a negyedik hullámtól tartanak, miközben a szervezők még mindig azt tervezgetik, hogyan lehet hatékonyan felügyelni és biztonságban mozgatni, ellátni az eseményre érkezőket, esetleg kezelni, ha valahol járványgóc alakul ki.