Itthon hvg.hu 2021. február. 28. 10:03

Kétfordulós lesz az ellenzéki miniszterelnök-jelölt választás

A járványhelyzet miatt augusztusban kezdődik az előválasztás.

Vasárnap reggel közleményben jelentette be a hat ellenzéki párt, hogy az elnökök megállapodtak az előválasztás részleteiben. A főbb pontok:

  • Mind a 106 körzetben lesz előválasztás,
  • a választáson civilek is indulhatnak, de előre jelezniük kell, hogy a hat szervező párt leendő frakciói közül melyikhez csatlakoznak,
  • a járvány miatt augusztus közepétől indul az előválasztás,
  • a miniszterelnök-jelöltet két fordulóban, az egyéni jelölteket egy fordulóban lehet kiválasztani.
  • Az előválasztáson részt vehetnek 17 évesek is akkor, ha jövő áprilisig betöltik a 18. életévüket, vagyis mehetnek szavazni is.

Az előválasztás lebonyolítására a szervező hat párt a napokban felállítja az Országos Előválasztási Bizottságot, mindenki indulhat, aki elfogadja a bizottság által támasztott feltételeket. Lesz például egy feddhetetlenségi nyilatkozat, amelyben vállalják, hogy nincs köztartozásuk, offshore cégük nekik vagy a velük egy háztartásban élő hozzátartozóiknak, és a vagyonnyilatkozatuk valós.

Az induláshoz képviselőjelöltként 400, miniszterelnök-jelöltként 20 ezer támogatói ajánlást kell összeszedni. Kiderült az is, a közös ellenzéki programtervet májusban társadalmi vitára bocsátják a pártelnökök.

Azért van némi feszültség is:

Fekete-Győr sokat csuklik: A Momentum nyomulása leforrázta az ellenzéket

Megelőző szereléssel szerzett magának versenyelőnyt az ellenzéki összefogás parlamenten kívüli pártja. A Momentum nemcsak előválasztási jelöltjeivel és programjával céloz a riválisaira, de korrupcióellenes imázsát is a többiek kárára erősítené. A leforrázott partnerek keresik a visszavágás módját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Bihari Ádám 2021. április. 20. 06:30

Levegővétel az intenzív osztályon: kinek jusson?

Elképesztően magas a halálozás azok között a Covid-betegek között, akiket lélegeztetőgépre kapcsolnak, akiket viszont ennél enyhébb módszerekkel kezelnek, túlélhetik. A szakemberek szerint viszont nem véletlenül találták fel a gépeket, azok nem halálos ítéletet jelentenek, hanem éppen az utolsó esélyt az életre. Javíthatna a halálozási számokon, ha az orvosok feltehetnék a kérdést, amely alapján meghozhatnák a legnehezebb döntést: kinek több az esélye a túlélésre? Itthon ez egyelőre tabu.