Itthon hvg.hu 2021. február. 25. 10:55

Gulyás Gergely: Március 15-ig maradnak a korlátozások, a következő két hét kifejezetten nehéz lesz

A harmadik hullám elérte az országot, a következő két hét kifejezetten nehéz lesz – közölte a miniszter csütörtökön. A járványügyi korlátozásokat március közepén vizsgálják felül, eddig közel 2,5 millió ember regisztrált a koronavírus elleni oltásra, májusban már 3,5 millió vakcina fog érkezni Kínából – derült ki a kormányinfón.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Március 15-ig életben maradnak a járványügyi korlátozások – mondta a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, a szerdai európai uniós és rendes kormányülést követően.

A miniszter szerint a járvány harmadik hulláma elérte Magyarországot, a számok a következő hetekben várhatóan drámaian növekedni fognak.

A következő két hét kifejezetten nehéz lesz.

A miniszter ugyanakkor megjegyezte, hogy a korlátozások utolsó időszakában vagyunk, de addig indokolt ezeket fenntartani, amíg ez a járványügyi szakértők véleménye.

A miniszter arról is beszélt, hogy felgyorsult az emberek oltása, ezen a héten és a jövő héten több embert fognak beoltani, mint eddig.

Szomorú fejleménynek nevezte, hogy az elmúlt hetekben baloldali polgármesterek bojkottra szólítottak fel egyes vakcinák ellen. Szerinte ezzel emberek életét teszik kockára, külön kiemelte Gyurcsány Ferenc pártját. Az emberek életét kizárólag csak az oltás tudja megvédeni – mondta.

A miniszter szerint eddig 2 460 000 ember regisztrált az oltásra, azokat, akik még ezt nem tették meg, arra biztatta, hogy regisztráljanak. Beszélt a konzultációról is, amit szerinte egy hét alatt több mint 425 ezren töltöttek ki, ezt még március közepéig lehet megtenni.

A gazdaságról pedig azt mondta, hogy fenntartják a bértámogatásokat. Szerinte az itt korábban tapasztalható fennakadások elmúltak, most 41,3 milliárd forint támogatási igény van, amiből 39 milliárd forintot ki is fizettek. A második negyedévben kirobbanó gazdasági növekedés lesz, és részben helyreáll majd a szolgáltató szektor is – mondta.

Még egy nagy erőfeszítésre van szükség a harmadik hullám legyőzéséhez, ehhez a legjobb eszköz az oltás

– mondta és ismét mindenkit regisztrációra biztatott.

Kérdések és válaszok

Stummer János jobbikos képviselő ügyéről – aki a nemzetbiztonsági bizottság elnökeként egy, a Puskás Arénába tervezett titkos alagútról beszélt a napokban – azt mondta, hogy a párt csak a pártelnök autóbalesetéről szerette volna elterelni a figyelmet.

Feljelentették Stummer Jánost az alagutas információ miatt

A nemzetbiztonsági bizottság elnöke biztos abban, hogy eltávolítják a testület éléről.

Most, hogy tömegesebben állnak rendelkezésre oltások, jött el az ideje a védekezés irányítóinak a beoltása, a miniszterelnök várhatóan a jövő héten kapja meg az oltást. Orbán Viktor jelezte, hogy a kínai vakcinát szeretné megkapni – válaszolta egy erre irányuló kérdésre.

Arra, hogy visszasorolják-e azokat, akik nem kérnek a keleti vakcinából azt mondta, hogy ez nem igaz. Mindenki eldöntheti, hogy a rendelkezésre álló vakcinából kér-e vagy sem. A gyakorlat az szerinte, hogy aki nem kér egy vakcinát, az majd akkor kap oltást, ha lesz olyan vakcina, ami megfelel számára. Minden oltóanyagot megvizsgáltak és megfelelőek – mondta.

Van-e esély a vendéglátás, a belföldi turizmus és az edzőtermek újraindítására azok számára, akik már megkapták az oltást – szólt a következő kérdés. A miniszter szerint most csak március 15-ig látni előre, és a következő két hét nehéz lesz. A 15-ét követő időszakról a számok ismeretében tudnak majd dönteni. Szerinte 2,5–3 millió oltást kell ahhoz beadni, hogy a veszélyeztetett emberek védettek legyenek, most félmillió oltásnál tartunk. Azt mondta, hogy nagyon hamar el fogjuk érni az 1–1,2 milliót.

Ha a veszélyeztetettek megkapják az oltást, akkor radikális enyhítésre lesz lehetőség.

Arra, hogy melyik korlátozáson enyhítene szíve szerint, azt mondta, hogy elsőként majd a kijárási korlátozásokon.

A védettségi igazolványt mikortól kezdik osztani? Március 1-től kapják meg postán azok, akiknél fennáll a védettség. Ezután kell dönteni arról, hogy mire lesz jogosult, aki a kártyával rendelkezik. A karantén alóli felmentést biztos meg fogják kapni – mondta.

Arra a kérdésre, hogy ők melyik oltást adatnák be maguknak, a miniszter és a szóvivő is azt mondta, hogy nem fognak válogatni.

Az orvosok ügyeleti díjáról Gulyás Gergely azt mondta, hogy a kormányülésen meghallgatták az országos kórházigazgatót, akinek szabad mandátumot adtak. Szerinte nem feltétlenül kell minden területen azonos órabért adni az ügyeletek után. A jelenlegi helyzet szerinte semmilyen veszélyt nem jelent. Az ügyeleti rendre elfogadható javaslatot fognak tenni. Aki a tiszta viszonyoknak megfelelően dolgozott az szinte kivétel nélkül jól jár az új szabályozással.

Kizárt, hogy pénzért is kapható legyen oltás

A pénzért majdan kapható oltásokról azt mondta, hogy ez teljesen kizárt, a magyar államnak van oltási programja, az Állami Népegészségügyi Központ nem is adna ki erre engedélyt, és ahol lenne szabad oltóanyag az országban, azt azonnal lefoglalnák.

Mit mond Karácsony Gergelynek, ha találkoznak? Megadja a teljes kompenzációt a kieső iparűzési adó után. A miniszter visszautalt az alkotmánybíróság múlt heti, Göddel kapcsolatosa döntésére. Szerinte az iparűzési adó csökkentése nem közfeladat-ellátásról szóló normatíváról szól, hanem arról, hogy jobb, ha az adó a vállalkozásoknál marad, mert így tudnak munkahelyeket megőrizni.

Az RTL Klub azt kérdezte, hogy miként volt idő a kínai vakcina laborvizsgálataira 8 nap alatt. Erre Gulyás azt mondta, hogy korábban már vizsgálták az anyagot így alapos vizsgálat után engedélyezték. Szóba került a migráció is, ahol szerinte az EU nem hatékony határvédelmet szorgalmaz, hanem határmenedzsmentet, amit nem tartanak elfogadhatónak.

Pesti Srácok jogtalan beoltások ügyére kérdezett rá, amire a miniszter azt mondta, hogy a gyöngyösi polgármester ügyében még nem zárult le a vizsgálat, a XI. kerületi polgármesterről pedig azt, hogy az ő ügye nála még tűréshatáron belül van.

Újbuda polgármesterét is soron kívül oltották be

Hiesz György nem érti, miért épp az ő neve került napvilágra azok közül, akik nem egészségügyi dolgozóként kaptak oltást Gyöngyösön január elején. A polgármester azt mondta, a reakciók után már nem adatná be magának az oltást.

Ha jön a sok vakcina, a szavazókörökben is berendeznek majd oltási pontokat? Elsősorban az egészségügyi intézményeket érdemes igénybe venni az oltásokra – mondta a miniszter. Ezeken egy hétvégén be tudnak oltani egymillió embert. Ahol hosszú sorok alakultak ki, szerinte azért volt, mert többen 2-3 órával előtte mentek oda, szerinte elég negyed-, fél órával korábban érkezni.

A harmadik hullám tetőzése hozhat-e magasabb esetszámokat, lehet-e negyedik hullám? Szerinte nem lesz negyedik hullám, a modellszámítások a számok jelentős felfutását mutatják, a kulcs szerinte, hogy az emberek kapcsolattartása mennyire intenzív. Most a reprodukciós szám 1,2 felett van, vannak olyan számítások, hogy megközelíthetjük a második hullám csúcsát is – mondta.

2022-es költségvetésről pedig azt mondta, hogy az egészségügy lesz a nyertese, mert lényegesen több forrást fog kapni.

A hvg.hu kérdései

Ki és hogyan ellenőrzi majd, hogy az orvos nem kezeli ugyanazt a beteget állami és magánellátásban, és milyen következményekkel jár a szabályok megszegése? A miniszter szerint online, az Egységes Egészségügyi Szolgáltató Térben látszik majd ez, és így könnyen ellenőrizhető, és büntetni is fogják. Visszamenőleges hatálya nem lesz, az elválasztás március 1-jével történik meg.

A vállalkozások bértámogatásairól azt mondta, hogy már elkezdték utalni, akár egy héten belül is meg lehet kapni.

A home office-ról pedig azt, hogy elfogadták azt a jogszabályt, ami lehetővé teszi, hogy a munka törvénykönyvének előírásaitól eltérően is meg lehet állapodni a munkáltatónak és a munkavállalónak. Például szabadon választható a munkavégzés helye, és a munkáltató hozzájárulhat az otthoni munka költségeihez a mindenkori minimálbér 10 százalékáig, vagyis 17 ezer forint erejéig.

Az oroszok még leszállíthatják a februári vakcinaadagot

További kérdésekre kiderült, hogy a kormány azt reméli, hogy az oroszok az általuk vállalt vakcinamennyiséget le tudják szállítani február végéig, de ha lesz benne csúszás, akkor márciusban behozzák.

Világot hódítana Oroszország a Szputnyikkal, de épp úgy akadozik a szállítás, mint a nyugati oltásoknál

Az orosz diplomácia kihasználja, hogy akadozik a nyugati vakcinák gyártása és világszerte kilincselnek a saját termékükkel. Az egyetlen problémát jelenleg az jelentheti, hogy túl sok helyre ígérkeznek el, így nem lesz elég kapacitás mindent időben teljesíteni, vagyis épp olyan akadozással kell számolni.

Kósa Lajos és a csengeri asszony esetéről azt mondta, hogy nem szoktak ilyen ügyekről beszélgetni, és kétli, hogy Kósa Lajos beszélt volna erről az ügyről Orbán Viktorral. Kósa szerinte egy büntetőügy sértettje, és az ügy nem azonos azzal, hogy a piacon egy kofa ver át valakit.

Nincs még egységes szabályozás arról, hogy a légitársaságok milyen vakcinaigazolásokat fogadnak majd el, szerinte a vakcinából nem szabad politikai kérdést csinálni. Szakmai alapon kell majd minősíteni az oltásokat.

Miért nyithatnak újra a gyógyszolgáltatások a fürdőben, ha más nem nyithat ki? Azért, mert gyógyellátásnak minősül. Március 16-tól egyes fürdők megnyitnak, de csak beutalóval, gyógyellátás keretén belül lehet majd menni.

Májusban 3,5 millió kínai vakcina érkezik

A Sinopharm kínai vakcinából márciusban és áprilisban 500–500 ezerre számítunk – mondta a 444.hu kérdésére –, februárban 50 ezerrel többet küldtek, májusban már 3,5 millió vakcina fog érkezni szerinte. Csütörtökön fogják megkezdeni a vizsgálatot az OGYÉI munkatársai a szentpétervári vakcinagyárban, ahol az orosz oltás készül.

Az orosz és kínai vakcinaszerződéseket nyilvánosságra fogják hozni, hiszen közérdekű adatok. Ha ebből bármit nem hoznak nyilvánosságra az üzleti titok miatt lesz – mondta. Az egyes vakcinák ára nem minősül közérdekű adatnak szerinte.

Az italcsomagolások visszaváltásáról szóló rendelet még nem született meg, a hulladékkoncessziót 1–2 hónapon belül kiírják, utána fogadják el a részletszabályokat, mondta a Népszava kérdésére.

Beszélt a magyar vakcinagyártás beindításáról is. Szerinte nem tudnak mit tenni a Fluart esetében, mert kapacitáshiány van, a cégnek jelenlegi szerződéses kötelezettségeit kell teljesíteni, többek között a NATO felé. A debreceni oltóanyaggyár engedélyezését viszont kiemelt gyorsasággal intézik, és ott akár orosz, akár más vakcinát is tudnak majd gyártani.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról