Itthon hvg.hu 2021. február. 24. 05:24

Szerdától a kínai vakcinával is olthatnak a háziorvosok

Praxisonként 55 idős embernek elegendő mennyiség érkezik a Sinopharm vakcinájából.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Kedden megkezdődött a kínai vakcinák kiszállítása a kormányhivatalokba, így más szerdától olthatnak vele – mondta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója a HírTV kedd esti műsorában. Az adást a 444.hu szemlézte.

Szentiványi Mátyás szerint a háziorvosok praxisonként átlagosan 55 idős emberre elegendő mennyiséget kapnak majd a vakcinából. Arra a kérdésre, hogy milyen korosztályt lehet oltani a Sinopharm termékével, azt mondta:

mivel a kínai gyártó szerint 18 év fölöttiek korlátozás nélkül olthatóak, így a magyar hatóságok szerint is bárki kaphatja.

A főigazgató arról is beszélt, hogy a kínai vakcina iránti bizalmatlanság indokolatlan. Azzal érvelt, hogy a jelenleg Magyarországon elérhető gyógyszerek jelentős részében van kínai alapanyag.

Jakab Ferenc virológus korábban úgy fogalmazott: nem rossz a kínai vakcina, csak egy kicsit elavult.

A kínai oltóanyag beadása után gyakori mellékhatás lehet az izületi fájdalom, a láz, a hasmenés vagy a hányinger.

Megjelent a kínai vakcina alkalmazási előírása

Beadás után gyakori mellékhatás lehet az izületi fájdalom, a láz, a hasmenés vagy a hányinger.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 HVG360 2021. április. 16. 13:00

Élesben Velkey Györggyel: Leginkább túlsúlyos kamaszok kerülnek a gyermekintenzívre

Nincs olyan őrületes terhelés gyerekosztályokon, mint a felnőttekén – mondta a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója hvg360-nak. Velkey György arról beszélt, igaz vannak súlyosabb koronavírusos betegeik, közülük csak keveseket kell lélegeztetni. A Kórházszövetség elnökhelyettese úgy látja, bár a találkozásoknak van kockázata, a gyerekek szocializációja miatt is fontos, hogy mihamarabb visszatérjenek az iskolákba.