Itthon hvg.hu 2021. február. 19. 12:02

Kicsit kopik a közös ellenzéki lista varázsa, de még így is veri a Fideszét

A biztos szavazók között 50 százalékon áll a közös ellenzéki lista, 47-en a Fidesz–KDNP. Idő közben megerősödött a Jobbik, már a második legnépszerűbb párt az ellenzékben – derült ki a Závecz Research kutatásából.

Megállt a Fidesz táborának csökkenése a Závecz Research legújabb közvéleménykutatása szerint: a teljes népességben a megkérdezettek 31 százaléka szavazna a kormánypártra. Továbbra is második helyen van a Demokratikus Koalíció, de ők 11-ről 10 százalékra zsugorodtak. Két százalékkal (7-ről 9-re) erősödött a Jobbik, ezzel felfért a dobogóra.

A Momentum az év végi helyzethez hasonlóan ezúttal is hat százalékon áll, az MSZP viszont egy százalékot rontva ötön, tehát a bejutási küszöb határán van.

Az ellenzék többi pártja nem jutna be külön a parlamentbe: az LMP és az MKKP 2-2 százalékát vonzza a választókorúaknak, a Mi Hazánk és a Párbeszéd pedig 1-1 százalékon áll.

A magát pártnélkülinek vallók aránya 32 százalék volt.

A biztos szavazóknál a Fidesz 47 százalékon áll, a DK 18, a Jobbik 12, a Momentum 9, az MSZP 7, az LMP 3, a Mi Hazánk–Párbeszéd–MKKP-hármas 1-1 százalékot érne el.

A Jobbik közel két éve, 2019 márciusa óta nem állt ilyen jól, mint most. A párt a falvakban és a vidéki városokban a legerősebb ellenzéki párt, az előbbi települési kategóriában 12, az utóbbiban 10 százalékon áll – 2-3 százalékponttal megelőzve a DK-t. A DK a megyeszékhelyeken áll jól (12-8 százalék), Budapesten pedig ugyanez az arány 14-5 a Jobbikkal szemben.

A 30 év alattiak között már nem a DK-val, hanem a Momentummal fut versenyt a Jobbik: előbbinek 11, utóbbinak 13 százaléka van.

A közös listás ellenzék érdekes módon összességében nem lemorzsol, hanem hoz szavazókat: a hat párt összeadott támogatottsága 34 százalék, de a közös listára 38 százalék szavazna. A közös listától 2 százalék ellenzéki szavazó fordul el, őket ellensúlyozza a 6 százaléknyi bizonytalan. Decemberben 41-37 volt a hatpárti ellenzék és a Fidesz–KDNP-listák százalékos támogatottsága, most februárban valamivel szorosabb, 38-36.

A biztos választók körében is kiélezett a verseny, az ellenzéki közös lista 50 százalékon áll, a kormánypártoké 47 százalékon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Élet+Stílus Vándor Éva 2021. március. 08. 09:35

Harry és Meghan: ez a bosszú inkább keserű volt, mint édes

Harry herceg és Meghan Markle Oprah Winfrey-nek adott interjúja több címlapra kívánkozó állítással is szolgált, és a maga jól megkomponált nyersességében engedett betekintést egy diszfunkcionális család életébe. A Buckingham-palotában nem lesznek boldogok.