Itthon hvg.hu 2021. február. 18. 14:08

Beszállna a főváros az oltások gyorsításába, 10 plusz oltópont nyílhat

Hatpontos tervvel érkezett tárgyalni Karácsony Gergely főpolgármester a Miniszterelnökségre az oltások gyorsításáról. Fővárosi forrásaink szerint a megbeszélés operatívan zajlott, megállapodtak abban, hogy az operatív törzs engedélyével Budapesten lehetnek plusz oltópontok, amikor elkezdődik a tömeges oltás.

Besegítene a Főváros annak érdekében, hogy gyorsabban és gördülékenyebben lehessen beoltani az embereket koronavírus ellen. Erről egy hatpontos javaslatcsomag készült, amellyel Karácsony Gergely főpolgármester ment tárgyalni a Miniszterelnökségre.

Azt javasolta, hogy a háziorvosi rendelők mellett legyenek dedikált oltópontok a kerületekkel egyeztetve, hogy gyorsabb legyen az eljárás. Budapesten 30 darab plusz oltópontot tudnak létrehozni, ahol helyszínenként naponta 3 ezer embert lehet beoltani. Mivel most csak orvosi rendelőkben lehet vakcinát beadni, Karácsony szerint kormányzati felmentés kell ahhoz, hogy a tömeges oltások megkezdése sport- és kulturális létesítményekben is megoldható legyen.

A főváros vállalná, hogy a fővárosi és kerületi fenntartású intézményekben dolgozókat vagy újonnan beköltözőket illetve a kritikus infrastruktúrában dolgozókat orvosok bevonásával maguk beoltják.

Felajánlotta Karácsony a lakossági szűrés során bevált időpontfoglaló rendszerüket is az önkormányzati és kormányzati oltópontokhoz, az oltás lebonyolítását önkéntesekkel és rendészekkel is segítenék. Az oltási hajlandóság növelése érdekében a főváros is tájékoztató kampányba kezdett.

Karácsony Gergely, valamint két önkormányzati szövetség György István államtitkárral egyeztetett csütörtökön a Miniszterelnökségen,

a fővárostól származó információink szerint nem volt rossz a hangulat, operatívnak nevezték a megbeszélést.

Elmondásuk szerint elhangzott, hogy április elejéig nem valószínű a tömeges oltás – abban az időszakban már a szakrendelőket is oltópontnak tekinti majd a kormány –, és egyetértettek abban, hogy a fővárosban pilot jelleggel legyen plusz 10 oltópont. Ezek kialakítását a Fővárosi Önkormányzat vállalta, de csak akkor lehet megcsinálni, ha az operatív törzs is rábólint.

Tudomásunk szerint György István abban kért segítséget, hogy a háziorvosok mellé adminisztratív-koordinációs feladatokra – telefonálásra, szervezésre – adjanak erőforrást. Ennek a részleteiről még egyeztetnek.

Egyre többen érezhetik úgy, hogy a kormány kiszúr velük a keleti vakcinákkal

A kormány először szembesül azzal, hogy sokan nem várják, hanem visszautasítják az oltást. Az orosz és kínai vakcinák iránti bizalmatlanság csökkentése nem prioritás. Igaz, a beszerzés célja nem is feltétlenül az volt, hogy fel is használják a milliószámra vásárolt keleti oltóanyagot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Kult Csatlós Hanna 2021. április. 17. 20:00

A „3000 éve elveszett egyiptomi aranyváros” minden volt, csak nem elveszett és nem arany

Különösen jó állapotban tárták fel egyiptomi régészek a körülbelül 3400 évvel ezelőtt létezett város, Aton romjait Luxornál. Vajon kik laktak a házakban, és miért halt ki évezredekkel ezelőtt a település? Miért csak most bukkantak rá a kutatók és ezzel megtalálták-e az egyiptomi Pompejit vagy az afrikai Eldorádót? Bács Tamást, az ELTE Egyiptológiai Tanszékének vezetőjét kérdeztük, aki több mint 20 éve maga is ásatásokat vezet a régióban.