Itthon hvg.hu 2020. december. 08. 09:45

Még az oltásregisztrációt is címlista gyűjtésre használja a kormány

A regisztrációnál kétféle adatkezelést is felajánl az oltásregisztrációs honlap, az egyik esetében a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodához kerülnek az adataink.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Elindult a regisztráció a koronavírus elleni oltásra: hétfőn Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára jelentette be, hogy a vakcinainfo.gov.hu weboldalon mindenki jelezheti az oltás iránti igényét.

Az oldalt felkeresőket egy olyan felület fogadja, ahol alapvető adatok – név, lakcím, életkor és TAJ-szám – megadása mellett az e-mail címükre és a telefonszámukra is rákérdeznek (ami normális, hiszen később értesíteni kell a jelentkezőt).

Ezek után be kell ikszelni az adatkezelési tájékoztató elfogadását, és van még egy rubrika, ahol engedélyt lehet adni későbbi kapcsolattartásra is, amely a visszavonásig szól.

Az adatkezelési tájékoztatóból kiderül, hogy az első esetben csak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőhöz (NEAK) kerülnek a jelentkező adatai, a második lehetőség bepipálásával

a regisztráló ahhoz adja beleegyezését, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda kereshesse őt meg, például véleménykérés és tájékoztatás céljából.

Tapasztalataink szerint a regisztrációt véghez lehet vinni úgy is, hogy csak az első lehetőséget engedélyezi valaki, ám tudunk olyan próbálkozásról, amikor a rendszer csak úgy engedélyezte a regisztrációt, hogy a második lehetőséget is bepipálta a regisztráló.

Az adatokat a nemzeti választási rendszert is üzemeltető IdomSoft Zrt. kezeli.

A kapcsolattartási adatok ilyen kezeléséhez adott hozzájárulást visszavonni is a Miniszterelnöki Kabinetirodához fordulva lehet – írja az adatkezelési tájékoztató –, az [email protected] címen, vagy Kovács Péter adatvédelmi tisztviselőhöz fordulva, a Miniszterelnöki Kabinetiroda, 1357 Budapest, Pf. 1. címen. A rendszert a hvg.hu több munkatársa tesztelte, volt, akit regisztáltak a kapcsolattartás engedélyezése nélkül is.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról