Itthon hvg.hu 2020. november. 29. 19:48

„Hatalmas felkiáltójelet” lát a vasárnapi járványadatokban a víruskutató

Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusa nagyon aggódik a számok miatt.

Ahogy beszámoltunk róla, a vasárnap reggel közölt járványügyi adatok az eddigi legrosszabbak a koronavírus magyarországi megjelenése óta. A hivatalos tájékoztatás szerint az elmúlt napon 6819, így összesen már 211 527 embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést. A halálos áldozatok száma 156-tal nőtt vasárnapra.

Úgy találtak egyetlen nap alatt 6819 fertőzöttet, hogy 16 311 koronavírustesztet végeztek el. Ez azt jelenti, hogy a tesztek 41,8 százaléka pozitív volt. Erre reagált Kemenesi Gábor. Azt írta:

Utoljára amikor a napi mintavételek száma 16 ezer körül mozgott, a pozitív tesztek aránya 15-17 százalék volt. A mai napon ez, ugyanennyi vizsgálati mintavétel mellett átlépte a 40 százalékot! Új rekord született tehát, amely hatalmas felkiáltójelet fest mindenki számára” – írta közösségi oldalán a virológus.

Szerinte így nem állítható, hogy csökkenne a járvány terjedése, épp ellenkezőleg, ezért mindenkit arra kér, hogy kerülje a szükségtelen közösségbe jártást, csoportosulást, tartson távolságot, mosson sűrűn kezet, viseljen maszkot. Kövesse, sőt teljesítse is túl a járványügy intézkedéseket.

„Tegyünk egymásért, tegyünk a kórházakért, az egészségügyi dolgozóinkért, embertársainkért, a munkahelyekért, a gazdaságért és magunkért is! Ne hagyjuk terjedni a vírust, mert mindezt egyszerre veszélyezteti!” – írta Kemenesi.

Aggasztóan nő a pozitivitási ráta, néhány személyes gondolattal élnék ennek alkalmából. Utoljára amikor a napi...

Közzétette: Gábor Kemenesi – 2020. november 29., vasárnap

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Arató László (EUrologus) 2021. március. 01. 14:00

Fidesz és Néppárt: szappanopera a brüsszeli buborékban

Egy nagyon fontos kérdésre még nem született válasz a Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) kötélhúzása kapcsán: túlragozott-e ez a téma a Fidesz által a világtól teljesen elrugaszkodott helynek beállított, unatkozó, ámde gazdag bürokraták, politikusok, véleményvezérek és újságírók homokozójában, a brüsszeli buborékban? A válasz egy határozott igen.