Itthon hvg.hu 2020. november. 24. 11:24

Magyar EP-képviselők: Az Európai Unió végét jelentheti, ha engednek Orbánnak

Hat magyar EP-képviselő írt válaszcikket a Die Zeitnak, ahol megjelent egy publicisztika arról, hogy az EU-nak engednie kellene a jogállamisági kritériumok kérdésében.

Orbán a kormányzása tíz évében bebizonyította, hogy csak az erő szavából ért, és nem az a fajta politikus, aki értene az érvekből

– írta Dobrev Klára, Ara-Kovács Attila, Molnár Csaba, Rónai Sándor a Demokratikus Koalíció, Gyöngyösi Márton a Jobbik, illetve Ujhelyi István az MSZP Európai parlamenti képviselője Alan Posener Die Zeitban megjelent véleménycikkére szintén a német újság hasábjain.

Magyarország és Lengyelország a múlt hét hétfőn blokkolta a döntéshozatalt az EU következő hétéves költségvetéséről és a hozzá tartozó helyreállítási alapról, miután a tagállamok képviselői minősített többséggel hozzájárulásukat adták a jogállamisági kritériumok beépítéséhez az uniós pénzek kifizetésénél. Jelenleg patthelyzet van.

Posener azt szorgalmazta az írásában, hogy Angela Merkel olyan kompromisszumot dolgozzon ki a jogállamiság tekintetében, ami mind a hat "fukar" nyugat-európai tagállam (Dánia, Svédország, Finnország, Luxemburg, Hollandia, Ausztria), mind Magyarország és Lengyelország számára lehetővé teszi az arcvesztés elkerülését, vagyis engedjen valamennyire az EU a jogállamisági kérdésben.

A magyar EP-képviselők a reakciójukban azzal érveltek, hogy korábban gyakran elkövette azt a hibát Európa, hogy demokratikus országok demokratikusan gondolkodó vezetőinek olyan erőszakos diktátorokat kellett egyezkedniük, mint Hitler vagy Sztálin. A nyugati vezetők abból indultak ki, hogy az ellenfelük is úgy gondolkodik és úgy reagál, mint ők maguk. Tévedtek.

A képviselők szerint ugyanebbe a hibába esik Alan Posener amikor arról ír, hogy nem kellene az „euroimperializmussal” élni Magyarországgal és Lengyelországgal szemben.

A hat képviselő úgy véli, Orbán Viktor személyében ma ismét egy erőszakos és dörzsölt zsarnokkal van dolgunk. Szerintük a magyar miniszterelnök visszaél a politikai hatalmával és az EU-pénzekkel, hogy a saját családját és klientúráját gazdagítsa, ezzel párhuzamosan pedig lebontja a demokráciát, és lábbal tiporja az európai értékeket. Szerintük Orbán mindenre képes, ha a hatalmának a megőrzéséről van szó. Európának be kell látnia, hogy Orbán egy antidemokratikusan gondolkodó politikus, és ezt ő maga is állítja magáról, amikor az illiberális eszmék bajnokaként állítja be magát.

A szerzők hangsúlyozzák, hogy Orbán nem egyenlő a magyar polgárokkal, és nem a magyarok, hanem a saját érdekeit képviseli. „Senkit ne tévesszen meg Orbán parlamenti többsége. Magyarországon a választások se nem szabadok, se nem tisztességesek” – írják.

Azt is hozzátették, hogy

a magyar polgárok azt várják az EU-tól, hogy Orbán rombolását feltartóztassa. Ez a magyarok és Európa érdeke is.

A képviselők szerint ha Európa vezetői ismét elkövetik azt a hibát, hogy egy intoleráns zsarnok követeléseinek engednek, elveszítik a hitelüket az európai választók szemében. Az nem lehet, hogy több százmillió európai polgár érdekével ellentétben Orbánt és társait finanszírozzák tovább, vagy ha mégis, akkor olyan hibát követnek el, amely könnyen az EU végét jelentheti.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 Nagy Gábor 2021. február. 28. 16:00

Homályba burkolódzó újságírók csoportja dönt a Golden Globe-díjakról

A nevetségességből hosszú és nehéz út vezetett a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szervezetének ahhoz, hogy őket, és az általuk filmes és tévés produkcióknak kiosztott Golden Globe-díjat is komolyan vegyék. Ezért nem hiányzott nekik, hogy a mai online gálára időzítve a pénzügyeiket firtatta egy tényfeltáró riport. Arra is emlékeztettek, hogy még a 87 tag névsora sem ismert, azt viszont tudni, hogy egyedüli magyarként köztük van Návai Anikó.