Itthon hvg.hu 2020. november. 10. 13:27

Nem lett vádemelés a Borkai Zsolt ellen tett feljelentésből

A szexbotrányba belebukott fideszest a párbeszédes Szabó Tímea jelentette fel az audis földügyek miatt, de azt a hatóság – bűncselekmény hiányában – elutasította.

Polt Péter legfőbb ügyész válaszából derült ki, hogy a Győri Regionális Nyomozó Ügyészség elutasította a párbeszédes Szabó Tímea feljelentését, ami még az Audinak eladott földek miatt született tavaly; az ügyben a szexbotrányába belebukott győri polgármester, Borkai Zsolt is érintett volt.

Az Audi-földek eladásáról a hvg.hu több cikket is írt korábban. Az SR Invest Logistic Kft (amelynek a tulajdonosa az SR Group SA nevű luxemburgi vállalat) Borkai Zsolt barátjának, Rákosfalvy Zoltánnak a közreműködésével nagyot szakíthatott az audis földvásárlásokon. Az önkormányzatnak is dolgozó ügyvéd 2011 őszén szántóföldként vásárolta meg azt a területet, amelyet később ipari területté minősítettek át, majd nem sokkal később kiderül: ott logisztikai központ épül, amely az Audi-gyárat szolgálja ki.

A földek eladásával kapcsolatban több feljelentés is érkezett tavaly, miután az ügy Borkai szexbotránya miatt újra napvilágra került. A Transparency International Magyarország szintén feljelentést tett, mert szerintük "alapos okkal feltételezhető, hogy Rákosfalvy Zoltán bennfentes információ birtokában vásárolta meg a termőföldterületeket azok korábbi tulajdonosaitól", ez az információ pedig jó eséllyel a győri önkormányzattól vagy más közhatalmi szervtől származott, ami felveti a hivatali visszaélés gyanúját.

Mondtam neki, hogy van egy kis probléma, mire ő annyit mondott: Borkai

Színes társaság gyűlt össze tavaly ősszel egy budapesti luxusszállodában azért, hogy egy adriai hajóúton titokban készült felvételről beszélgessenek: mások mellett a Dózsa György úti halálos baleset miatt ekkor már eljárás alatt álló M. Richárd, a Városliget beruházásait védő biztonsági cég vezetője, a Kubatov Gábor fideszes pártigazgatóval is jó kapcsolatot ápoló Tóth Csaba, valamint F.

Polt válaszában most azt közölte, hogy a Szabó Tímea által tett feljelentést bűncselekmény hiánya miatt elutasították, ugyanakkor az Audi-gyár bővítésének ügyében vagyon elleni és hivatali bűncselekmények miatt még nyomoz a rendőrség. Gyanúsítottakat még nem hallgattak ki.

Borkai Zsolt fia ellen szintén nyomoznak, amelyről Hadházy Ákos független képviselő számolt be korábban a hvg.hu-nak. A képviselő tavaly októberben tett feljelentést hivatali visszaélés, vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt. Hadházy szerint Borkai Ádámnak az Akonia Ingatlanforgalmazó Kft. úgy fizetett évi 12 millió forintos bért, hogy a cégnek nincsen árbevétele és évek óta veszteséges. A volt győri polgármester fia az ügyvezetője a cégnek.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupciós és Gazdasági bűnözés elleni főosztálya később a bűnügyek egyesítéséről hozott határozatot, amit Hadházy is megkapott, így az általa indított üggyel egyesítik a többi felejelentést is. Nem sokkal korábban a Központi Nyomozó Főügyészség már kereste a képviselőt, mert az ügyben feljelentés kiegészítést rendeltek el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Vállalkozás Sztojcsev Iván 2021. április. 12. 14:30

Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia

Nem mindennapi üzletet hozott össze a brit uralkodócsalád: kilenc generáció óta örökítik tovább a jelenleg közel 30 ezer milliárd forintosra becsült üzleti értéküket, az ingatlan- és földvagyonuk pedig évente több tízmillió font nyereséget hoz számukra az állami támogatáson felül. De miből élnek meg ők pontosan, és mit tesznek, hogy évről évre érkezzen hozzájuk a bevétel?