Itthon hvg.hu 2020. október. 19. 17:15

Megszavazta a parlament Áder bírói múlt nélküli jelöltjét a Kúria elnökének

Az ellenzéki képviselők kivonultak az ülésteremből, amikor Varga Zsolt András jelölése került elő. Simán meglett a kétharmados szavazás.

Tényleg nem lett akadálya a bírói múlt hiánya annak, hogy Varga Zsolt András legyen a Kúria elnöke: a parlament kétharmadának titkos szavazása után megkapta kilenc évre a pozíciót, így ő váltja Darák Pétert. Bár az MSZP el akarta halasztani a szavazást, ezt leszavazták.

Áder János jelöltjének szavazásáról az ellenzéki képviselők egyszerűen kivonultak az ülésteremből. 161-en szavaztak, nem volt érvénytelen szavazat. Ebből 135 igen, 26 nem és nulla tartózkodás volt. Az eredményt megtapsolták a kormánypárti képviselők, Varga pedig letette esküjét.

Varga Zsolt András október 8-án már átesett a parlament igazságügyi bizottságának meghallgatásán: akkor a bizottsági tagok kilenc igen és két nem szavazattal támogatták a jelölést. (Szemben az Országos Bírói Tanáccsal, amely nem támogatta jelölést.) A parlamenti bizottság előtt válaszolt a kínosnak tűnő kérdésekre is: például hogy nem tartja-e összeférhetetlennek, hogy évekig Polt Péter legfőbb ügyész helyetteseként dolgozott, és nincs semmiféle ítélkezési tapasztalata. Szerinte neki a Kúria elnökeként roppant kevés befolyása lesz az ítéletekre, és bátran támaszkodhat ebben a helyzetben a jogi múltjára (eddig az Alkotmánybíróságon dolgozott), Polt Péterrel való munkakapcsolata pedig szerinte nem hagyott benne olyan mély nyomot, mint amilyenre sokan tippeltek.

Vargha Ferenc koronaügyészre hivatkozva kiemelte akkor, szerinte a bírói függetlenségre nem a politikai befolyás jelenti a legnagyobb veszélyt - ugyanis az törvénysértő, és könnyű neki ellenállni -, hanem a nyilvánosság, ez jelent terhet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
hvg360 Balla István 2020. december. 04. 11:00

Berg Judit: Izgultam, nehogy a Ruminit is utálják a gyerekek, mint minden kötelezőt

Nemrég jelent meg Berg Judit Rumini-sorozatának tizedik kötete, de a kalandos életű mesehős – miután új illusztrációkat kapott - már a világhír felé kacsintgat, és film is készülne, ha a Filmalappal nem rekedtek volna meg a tárgyalások. Magyarország talán legnépszerűbb meseírójával ezúttal olyan, egyáltalán nem mesés témákról is beszélgettünk, mint a könyvdarálás, hogy ki lehet-e lépni egy stabil, de boldogságot nem adó házasságból, vagy hogy miért is próbálják a liberális értelmiség magyarságát megkérdőjelezni a jelenlegi kurzus támogatói.