Itthon Serdült Viktória 2020. október. 19. 15:18

Felvásárolta az állam az egyik influenzaoltás teljes készletét

Akik a négykomponensű vakcinát akarták beadatni maguknak, azok pórul járnak, gyógyszertárakba sem kerül a Vaxigrip.

Felvásárolta az állam a Sanofi által gyártott influenza elleni oltás, a Vaxigrip Tetra magyarországi készletét, ezért sem a patikákba, sem pedig a magán oltóközpontokba nem került a vakcinából – tudta meg több forrásból a hvg.hu.

A Nemzeti Oltóközpont lapunkhoz eljutott tájékoztatója szerint az általuk rendelt Vaxigrip Tetra készlet már a hét elején megérkezett az országba, de a gyártó kormányzati okokra hivatkozva megállította a kiszállítást. Hogy ez pontosan mit jelent, arról egyelőre ők sem kaptak bővebb információt, hétfőre ígértek magyarázatot.

A 24.hu-t a cég arról tájékoztatta, hogy százezres nagyságrendű vakcináról van szó. A Népszavának Asztalos Andrea, a Sanofi-Aventis Zrt. kommunikációs igazgatója pedig azt mondta: az állam célja az, hogy minél szélesebb körben tudjanak oltani a háziorvosok.

Ez azt jelenti, hogy sok magánszemély és cég

hiába rendelte meg a Sanofi oltását, azt egyelőre nem tudják majd beadatni sem maguknak sem az alkalmazottaknak.

A kormány már többször is felhívta arra a figyelmet, hogy mindenki oltsa be magát influenza ellen, mert ha az országban egyszerre tombol a koronavírus és az influenzajárvány, az rendkívüli módon leterhelheti az egészségügyi rendszert. Ezért is döntöttek úgy, hogy idén nemcsak a veszélyeztetettek, hanem mindenki ingyen kapja meg a vakcinát.

A háziorvosoknál a magyar gyártású 3Fluart vakcina elérhető, ebből 1,3 millió van az országban, a háziorvosi praxisokba és az üzemorvosokhoz már a múlt héten megérkezett. Az egyelőre kérdéses, hogy a Sanofi lefoglalt készletét hol használnák. Kérdéseinket elküldtük a Nemzeti Népegészségügyi Központnak, amint megérkeznek válaszaik, frissítjük cikkünket.

Az általunk megkérdezett háziorvos szerint a két oltóanyag között az a különbség, hogy a Vaxigrip egy négykomponensű, az adott évben fertőző vírus ellen optimalizált, hasított vírust tartalmazó oltóanyag, míg a Fluartban „elölt vírus” található. A hasított vírus a megbetegedést akadályozza meg, kiváltja a szükséges immunválaszt, viszont nem tartalmazza azokat a komponenseket, amelyek az elölt vírusban az esetleges kellemetlenebb mellékhatásokért felelnek.

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs tájékoztatóján korábban azt mondta, hogy az egyik típusú oltóanyaggal – ez a Sanofi négykomponensű vakcinája – a 6-35 hónapos gyermekek két oltást kapnak, a felnőtteknek adható, három komponensű vakcina pedig két A típusú és egy B típusú influenzatörzs ellen nyújt védelmet. Járványként jellemzően az A típusú influenza jelenik meg, a védőoltás tehát kellő védelmet biztosít járvány esetén.

A tiszti főorvos azt javasolta, telefonon keressék meg háziorvosukat, akitől olyan időpontot kapnak, amikor nem érintkeznek a betegforgalommal a váróteremben.

A Nemzeti Oltóközpont egyébként inkább a kivárást javasolja ügyfeleinek, mert

  • a hozzájuk eljutó információk alapján jelenleg komoly kihívás vakcinához jutni a közegészségügyben,
  • négykomponensű vakcina más minőséget képvisel, mint az ingyenesen elérhető oltóanyag,
  • sokan a Covid–19 tüneteivel mennek orvoshoz, ezzel veszélyeztetik azokat a pácienseket is, akik a vakcinát beadatni érkeznek az intézménybe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
hvg360 Balla István 2020. december. 04. 11:00

Berg Judit: Izgultam, nehogy a Ruminit is utálják a gyerekek, mint minden kötelezőt

Nemrég jelent meg Berg Judit Rumini-sorozatának tizedik kötete, de a kalandos életű mesehős – miután új illusztrációkat kapott - már a világhír felé kacsintgat, és film is készülne, ha a Filmalappal nem rekedtek volna meg a tárgyalások. Magyarország talán legnépszerűbb meseírójával ezúttal olyan, egyáltalán nem mesés témákról is beszélgettünk, mint a könyvdarálás, hogy ki lehet-e lépni egy stabil, de boldogságot nem adó házasságból, vagy hogy miért is próbálják a liberális értelmiség magyarságát megkérdőjelezni a jelenlegi kurzus támogatói.