Domány András
Szerzőnk Domány András

Varga Zsolt András kinevezését várhatóan simán megszavazza a kormánypárti többség.

Varga Zsolt András alkotmánybírót jelölte a köztársasági elnök a Kúria elnökévé Darák Péter helyére, akinek megbízatása ez év végén lejár. Megválasztásának egyetlen feltétele, hogy mondjon le az alkotmánybírói tisztségről.

A hvg.hu már júliusban beszámolt arról, hogy egy törvénymódosítás adta lehetőséggel élve Áder János elnök bíróvá nevezett ki hat olyan alkotmánybírót, akik soha nem voltak bírók. A jogszabály szerint ha valamelyikük távozik az Ab-ról, kötelezően és pályázat nélkül kúriai tanácselnöki beosztást kap.

Ezek közé tartozik az eddig Varga Zs. András néven szerepelt Varga Zsolt András, aki 52 éves, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezető professzora. Marosvásárhelyen született, a romániai forradalom időszakában bekapcsolódott a diákmozgalmakba. 1990 márciusában maga is ott volt az RMDSZ marosvásárhelyi székházának padlásán Sütő András íróval együtt, amikor a román tüntetők megostromolták az épületet és megverték az írót. Az eset után elköltözött Romániából, és Magyarországon tanult jogot.

Polt Péter legfőbb ügyész egyik legközvetlenebb munkatársa, 2000-2006 és 2010-2013-ban helyettese. Korábban az ombudsmani hivatalban dolgozott. Bíró soha nem volt, ami nem csak azt jelenti, hogy nincs ítélkezési gyakorlata, hanem azt is, hogy nem járta végig a ranglétrát, és nem tapasztalta meg a független bírói létet. Ez a fő kifogása az Országos Bírói Tanácsnak is, amely szeptember 9-i ülésén – a jelek szerint elkésve – a törvény megváltoztatását kezdeményezte.

Meglepő módon azonban nem csak a kormány jelen volt képviselője, hanem az OBT tagjaként a távozó Darák Péter jelenlegi kúriai elnök sem látott kifogásolnivalót abban, hogy bírói tapasztalat nélkül kerülhet valaki az ő székébe.

Varga Zsolt András már 2014-es alkotmánybíró-jelölti meghallgatásán feltűnt néhány eredeti és vitatott gondolatával. Néhány héttel korábban egy konferencián azt mondta, hogy meg kellene fontolni törvényes a dinasztia visszahelyezését a jogba és az Apostoli Királyság helyreállítását épp úgy, mint a szabad királyválasztás törvénybe iktatását. Egy szakcikkben nemrég a lengyel kormány mellé állt a lengyel igazságszolgáltatás függetlenségét védő EU-bírósággal szemben, mert szerinte éppen az ellentétes a bírói függetlenséggel, ha a bíró bírálhatja a rá vonatkozó törvényt.

A kúriai elnök megválasztásához az országgyűlési képviselők kétharmadának titkos szavazatára van szükség. Ha a szavazásra az október 11-i tiszaújvárosi pótválasztás győztesének eskütétele előtt kerül sor, akkor ez a többsége a Fidesz–KDNP-nek megvan: 198-ból 132 fő. Ha a kormánypárti jelölt győz, és leteszi az esküt, akkor is megvan: 199-ből 133. Ha az ellenzéki jelölt győz és ő is szavaz, feltehetőleg a jelölt ellen, a kormánypártokkal többnyire együtt szavazó Ritter Imre német nemzetiségi képviselő akkor is biztosíthatja a minősített többséget.

Érdekes módon sehol nem merült fel a most 57 éves Darák Péter megválasztása újabb 9 évre, pedig ezt se az Alaptörvény, se a bírósági szervezeti törvény nem tiltja. De ő időnként függetlenséget mutatott, és visszautasította a politikusok beleszólását az ítélkezésbe. Orbán Viktornak és a bizonyára az ő szándékát követő köztársasági elnöknek azonban fontosabb, hogy a legfőbb ügyész bíróként sosem dolgozott bizalmasa kerüljön a legfelső bírói testület élére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról