Itthon hvg.hu 2020. szeptember. 23. 08:29

Nem árulja el a Belügyminisztérium, hányszor ellenőrizték a rendőrök a karanténba került kormánytagokat

Egy jobbikos képviselő tett fel kérdéseket, a Belügyminisztérium a karanténokra vonatkozó általános szabályokkal válaszolt.

Koronavírus - a második hullám

Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!

Több kormánytag is karanténba került augusztus végén, szeptember elején, miután kiderült, hogy az Alapjogokért Központ magánrendezvényén találkoztak az igazoltan fertőzött Hollik IstvánnalVarga Judit igazságügyi és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mellett Kovács Zoltán államtitkár és Orbán Balázs, a Miniszterelnökséget vezető miniszter helyettese is karanténba került az eset kapcsán.

A Népszava szúrta ki, hogy Stummer János jobbikos képviselő ezzel kapcsolatban tett fel írásbeli kérdést Pintér Sándornak és arról érdeklődött, hogy ellenőrizték-e a hatóságok, s ha igen, mely kormánytagoknál és hány alkalommal a hatósági házi karantén szabályainak betartását?

Pintér helyett Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár válaszolt, illetve inkább értekezett a kérdésről. Azt írta, „a járványügyi hatóság az – általa kijelölt karanténba vagy hatósági házi karanténba történő helyezésről szóló határozatot a kijelölés szerint – illetékes helyi rendőri szervhez továbbítja, és az ellenőrzést a helyi rendőri szerv hajtja végre. A hatósági házi karantén szabályok betartására vonatkozó ellenőrzések kellő gyakorisággal, a szolgálati feladatok rangsorolásával, szigorú rend szerint valósulnak meg.” Tehát nem derült ki, hogy hányszor mentek a rendőrök a kormánytagokhoz.

Nem egyedi, hogy egy konkrét képviselői kérdésre semmitmondó választ adnak a minisztériumok. Kedden azt nem sikerült számszerűsíteni, hogy Szijjártó Péter hányszor használta a rendőrség helikopterét.

Koronavírus - a második hullám
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Kult Csatlós Hanna 2020. október. 31. 20:00

Feminista volt vagy nőgyűlölő? 100 éves lenne Helmut Newton

A legnagyobb színésznőket vette rá, hogy levetkőzzenek neki, és az ő meztelen modelljeit közölte először divatmagazin. Helmut Newton a náci Németországból menekült el, majd a 20. század második felének legkeresettebb fotográfusává vált. Provokatív, a női testet tárgyként kezelő stílusa miatt már életében nőgyűlölettel vádolták, miközben ő azzal védekezett, hogy csupán az emancipáció előtt tiszteleg. Mit üzennek ma, a MeToo idején a képei?