Itthon hvg.hu 2020. szeptember. 10. 17:32

Orbán: Egyelőre nem lesznek szigorúbb járványügyi intézkedések Budapesten

Válaszolt Orbán Viktor a budapesti főpolgármesternek a koronavírus-járvány kezeléséről szóló levelére.

Koronavírus - a második hullám

Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!

A dolgok mostani állása szerint az operatív törzs nem látja szükségét annak, hogy Budapesten külön, speciális, az országos szabályoktól eltérő és annál szigorúbb intézkedéseket léptessen életbe – írta Orbán Viktor miniszterelnök Karácsony Gergely főpolgármesternek címzett csütörtöki válaszlevelében.

A kormányfő ebben biztosította a városvezetőt, hogy a fővárosi intézkedéseket szigorító javaslat a bevonása nélkül nem kerülhet a kormány asztalára.

Orbán Viktor arról is írt, hogy a koronavírus-járvány kitörése óta a kormány operatív törzset működtet Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes vezetésével. A járvány kezeléséhez szükséges összes információt és szakmai tudást az operatív törzs gyűjti össze, s javaslatot tesz a kormánynak és a közegészségüggyel foglalkozó állami szerveknek, mit tegyenek, illetve mit ne tegyenek.

A miniszterelnök szerint az operatív törzs munkájának eredménye mindenki számára hozzáférhető, így

az önkormányzat, a főváros és a főpolgármester úr számára is.”

A kormányfő továbbra is azt javasolja Karácsony Gergelynek, hogy „építsen ki megfelelő munkakapcsolatot a kormány operatív törzsével”. Karácsony már áprilisban arról beszélt, hogy akadozik a kommunikáció a törzzsel, Müller Cecília országos tiszti főorvossal egyszer sikerült beszélnie telefonon, azután már inkább csak levelezett vele, Pintér Sándorral viszont két-három naponta beszéltek

A főpolgármester levele szerint a párbeszéd az operatív törzzsel továbbra sem tökéletes: arra hívta fel a kormányfő figyelmét arra, hogy a kormányzati szervek részéről továbbra sem kapnak érdemi tájékoztatást a védekezésben jelentős szerepet vállaló önkormányzatok.

Karácsony a kormányfőnek írt csütörtöki levelében az ingyenes tesztelés kiterjesztését javasolta a koronavírus-járvány második hullámának megfékezése érdekében. A főpolgármester gyors és egyértelmű állásfoglalást kért a kormánytól az ingyenes tesztelés bővítése és a fertőzés idősekre átterjedésének veszélye ügyében.

Koronavírus - a második hullám
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés