Itthon HVG 2020. július. 29. 15:14

Visszakozott a kormány a kiutasított iráni diákok ügyében

Nem verte nagydobra a kormány, de megszüntették a koronavírus-járvány alatt indított büntetőeljárásokat az iráni diákokkal szemben. A HVG beszélt az egyik érintett ügyvédjével, aki szerint ez legalább annyira abszurd, mint amennyire a büntetőeljárás megindítása volt.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

A magyar-iráni kapcsolatokat is veszélyeztette, hogy a koronavírus-járvány kezdetén az idegenrendészeti hatóság több mint egytucatnyi iráni egyetemistát a járványügyi szabályok megsértésére hivatkozva kitoloncolt az országból – írja e heti számában a HVG. Ráadásul Orbán Viktor miniszterelnök rájuk hivatkozva sulykolta, hogy „az illegális migráció és a koronavírus-járvány között egyértelműen kapcsolat van, hiszen számos bevándorló Iránból vagy Iránon keresztül érkezett, ami a fertőzés egyik gócpontja”.

Holott ezeknek a diákoknak semmi közük nem volt az illegális migrációhoz, ők a Semmelweis Egyetemen tanulnak, tartózkodási vízummal Magyarországon éltek, igaz, a járvány kitörésekor néhányan a hazájukban jártak.

A keleti nyitás politikájának részeként az Orbán-kormány nagy reményeket fűzött az iráni gazdasági kapcsolatokhoz, és bár ezt az amerikai szankciók most megnehezítették, nem akarnak lemondani a piacról. Ennek is betudható, hogy az irániak kérésére a teheráni magyar nagykövet fogadta a kitoloncolt hallgatók családját, a magyar igazságszolgáltatási szervek pedig megszüntették a járványügyi szabályszegés miatt indított büntetőeljárást a diákokkal szemben (ahogy erről elsőként a Direkt36 írt).

Az egyik diák jogi képviselője a HVG-nek ezt a lépést legalább annyira abszurdnak nevezte, mint magát az eljárást, más jogi képviselők pedig aggódnak amiatt, hogy a diákok visszatérhetnek-e Magyarországra tanulni.

További részletek a HVG-ben és a hvg360-on.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Vállalkozás Sztojcsev Iván 2021. április. 12. 14:30

Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia

Nem mindennapi üzletet hozott össze a brit uralkodócsalád: kilenc generáció óta örökítik tovább a jelenleg közel 30 ezer milliárd forintosra becsült üzleti értéküket, az ingatlan- és földvagyonuk pedig évente több tízmillió font nyereséget hoz számukra az állami támogatáson felül. De miből élnek meg ők pontosan, és mit tesznek, hogy évről évre érkezzen hozzájuk a bevétel?