Itthon hvg.hu 2020. március. 31. 17:33

A kiutasított irániak nem kapnak azonnali jogvédelmet

A bíróság – nem jogerős döntésében – elutasította a kérelmüket.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Nem kapnak azonnali jogvédelmet a Magyarországról kiutasított iráni állampolgárok – derül ki a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság keddi, nem jogerős döntéséből. A tizenhárom iráni még március 13-án nyújtotta be a kérelmét.

A bírósági közleményben azt írták, az azonnali jogvédelem lényege, hogy a bíróság az ítélet meghozataláig terjedő időre is jogvédelmet biztosíthasson. Az azonnali jogvédelemmel kapcsolatos döntéshozatal során a törvény szerint a bíróság az arányosság elve alapján, a közérdek és valamennyi fél szempontjából azt mérlegeli, hogy az azonnali jogvédelem elmaradása nem okoz-e súlyosabb hátrányt, mint amilyennel az azonnali jogvédelem biztosítása járna.

A konkrét ügyekben három okból utasította el a kérelmeket a bíróság:

  • Az irániak a kérelmeiket az ügy érdemére tartozó érvekre alapították, amelyek az azonnali jogvédelem körében nem vehetők figyelembe, azokról majd az ítéletben hoz döntést – a hatáskörváltozásra tekintettel – a Fővárosi Törvényszék.
  • A felsőoktatási intézmények távoktatás keretében működnek, így a felperesek számára a tanulmányok folytatása biztosított.
  • Az egészségügyi szempontokról a bíróság azt írta: köztudomású, hogy a koronavírus-járvány világszerte elterjedt és minden ország rendkívüli erőfeszítéseket tesz a következményeinek elhárítása érdekében. Iránban is bevezettek a lakossági érintkezést korlátozó intézkedéseket és egészségügyi főparancsnokságot állítottak fel. Iráni állampolgárokkal szembeni, szükségtelen, aránytalan intézkedés, megalázó, embertelen bánásmód, azonnali jogvédelmet megalapozó súlyos joghátrány a bíróság megítélése szerint nem valószínűsíthető.

A Magyar Helsinki Bizottság, az egyik iráni fiatal képviselője korábban azt közölte: "Az iráni egyetemisták a Szent László Kórházban voltak elkülönítve. A hatóságok szerint ott azonban egyesek megszegték a járványügyi előírásokat és nem engedelmeskedtek az egészségügyi személyzetnek. Ezért rendőri intézkedésre került sor, majd az összes karanténba zárt, később tünetmentesnek bizonyuló diák ellen büntetőeljárást indítottak. Az eddigi eljárások egyáltalán nem tisztázták, hogy valójában mi történt, és személy szerint kinek milyen szerepe volt az eseményekben. A hatósági dokumentumok ellentmondásosak és hiányosak. Ennek ellenére a rendőrség az összes külföldi egyetemistának a kitoloncolással végrehajtott kiutasítását kezdeményezte az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságnál (OIF). Az OIF kiutasította a fiatalokat, és három évre beutazási és tartózkodási tilalmat rendelt el velük szemben."

Ügyfelükről, egy fiatal nőről azt írták, hogy semmilyen rendbontásban nem vett részt, mégis az ország elhagyására akarták kötelezni.

Órákig nem tudták a karanténba zárt iráni diákok, hogy egyikük tesztje pozitív lett

Órákig voltak összezárva az egyik társukkal, akinek pozitív lett a koronavírustesztje, de erről senki nem tájékoztatta őket - mondták a hvg.hu-nak azok az iráni egyetemisták, akik napok óta karanténban vannak a Szent László Kórházban.

A Helsinki szerint "a hatóságok számos tartalmi és formai hibát is elkövettek, és azt sem vizsgálták érdemben, hogy Iránban mi várna a kitoloncolt fiatalokra. Ez a súlyos hiányosság felveti a visszaküldés tilalmának sérelmét is, hiszen a kitoloncolással akár a halálba is küldhetik a fiatalokat. Ezért mindannyian azonnali jogvédelmet is kértek a bíróságtól. Erre azért van szükség, hogy ne történhessen visszafordíthatatlan károsodás, ha ugyanis a kitoloncolás megtörténne, és távollétükben a bíróság mégis úgy határozna, hogy a kiutasítás törvénysértő volt, akkor azt már nem lehetne jóvá tenni. A diákoknak ugyanis alig lenne esélyük visszatérni Magyarországra egy olyan államból, ahol jelenleg tömegsírokba temetik a koronavírus áldozatait."

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Ballai Vince 2021. április. 13. 20:00

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.