Itthon hvg.hu 2020. július. 28. 16:00

Levélben magyarázza a Fidesz az Európai Néppárt tagjainak, mi történik az Index körül

Röviden a lényeg: az ellenzék alaptalanul támadja a kormányt, mivel az Indexnél kizárólag üzleti döntések születtek.

Index-botrány

Bajban van Magyarország egyik vezető hírportálja: az Index.hu 2020 júniusában átállította szabadság-barométerét a "Veszélyben" fokozatra, de már jóval korábban gyülekeztek a felhők az online médiapiac egyik legnagyobb szereplője körül. Július 22-én kirúgták Dull Szabolcs főszerkesztőt, emiatt a szerkesztőség többsége felállt, majd ezrek tüntettek Budapesten a sajtószabadságért. Az Index sorsát cikksorozatunkban követheti.

Levelet küldött kedden a Fidesz az Európai Néppárt (EEP) tagpártjainak az Index-ügy miatt, hogy elmagyarázza, mi vezetett a legnagyobb magyar független hírportál szerkesztőségének széteséséhez. A kiküldött levél hírét és tartalmát a Politico mutatta be a Brussels Playbook nevű hírlevelében.

A levélben a Fidesz arról ír, hogy az Index szerkesztősége egy belső céges ügy miatt esett szét, politikai befolyásolásról pedig egyáltalán nincs szó. Azt is közlik, hogy a magyar ellenzék hamisan feltételezi azt, hogy a kormánynak köze lenne az eseményekhez.

A levélben szóba kerül Dull Szabolcs főszerkesztő menesztése is, akit a kormány szerint a cég menedzsmentjének döntése miatt rúgtak ki, mert a vezetőség úgy vélte: Dull üzleti titkokat szivárogtatott ki. Ez utóbbira reagálva a korábbi főszerkesztő nemrég egyébként azt mondta, hogy

LOL.

A Fidesz levele szerint a magáncégek szabadon működhetnek Magyarországon, az általuk hozott üzleti döntések pedig csak és kizárólag rájuk tartoznak.

Az ellenzéki EP-képviselők viszont nagyon máshogy látják a helyzetet. A DK-s Dobrev Klára szerint Orbán Viktor miniszterelnök nem bírja az ellenvéleményt, így

nem véletlen, hogy Orbán lábbal tiporja a független sajtót.

A momentumos Cseh Katalin pedig arról írt, az Index szétesése nagyon is politikai ügy, a portált ugyanis Orbán oligarcháinak politikai befolyása fojtotta meg.

Index-botrány
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Élet+Stílus Vándor Éva 2020. október. 19. 20:00

Vajon „Isten keze” elér-e a Legfelsőbb Bíróságig?

Amy Coney Barrett főbírói jelölésével reflektorfénybe került egy egészen mostanáig kevéssé ismert, titokzatos vallási közösség, ezzel együtt pedig a kérdés, hogy a hit pontosan milyen mozgatórugóként működhet egy ember szakmai döntéseiben. Különösen, ha az a szakma alkotmánybírósági kérdésekre keresi a választ.