Itthon hvg.hu 2020. július. 16. 08:47

Koronavírus: 16 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma itthon

Nincs újabb elhunyt.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Az elmúlt napon 16 újabb embernél mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 4279 főre nőtt az igazoltan fertőzöttek száma Magyarországon – olvasható a koronavírusról tájékoztató kormányzati oldalon.

A járvány nem követelt újabb halálos áldozatot, így az elhunytak száma változatlanul 593. Gyógyultnak 3156 embert nyilvánítottak.

Kórházban 109 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 5-en vannak lélegeztetőgépen.

Az aktív fertőzöttek száma az előző napi 541 után 528-ra csökkent. Az ő 38 százalékuk, illetve az elhunytak 60, a gyógyultaknak pedig 45 százaléka budapesti.

A tájékoztatásból kiderül, hogy továbbra is érvényben van a járványügyi készültség, és szerdán életbe léptek az új beutazási korlátozások, amelyek célja a kormány szerint, hogy megakadályozzuk a fertőzés külföldről történő behurcolását és a járvány magyarországi fellángolását. „Csak akkor van esély arra, hogy az életünket korlátozó intézkedések újbóli bevezetését elkerüljük, ha a vírust a határokon kívül tartjuk” – írják.

Emlékezetes, a külföldi az országokat három – piros, sárga, zöld – kategóriába sorolták

A sárgával és pirossal jelölt országokból való beutazás esetén, a határon belépőket szúrópróbaszerűen (közúton és repülőtéren is) egészségügyileg szűrik, testhőmérséklet-mérést végeznek náluk, és kérdőívet kell kitölteniük, valamint hatósági házi karantént rendelnek el náluk a korábban megszokott módon. A határellenőrzéssel kapcsolatos feladatokat a rendőrség végzi. A hatósági házi karanténra kijelölt személy köteles otthonában maradni 14 napig, és tünetek esetén háziorvosát értesíteni. Amennyiben valaki mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor PCR-tesztet végeztethet el, sárga jelölésű ország esetén már 1 darab negatív, piros jelölésű ország esetén 2 darab negatív PCR-teszt esetén oldható fel a karantén.

Életbe léptek a vírus miatti beutazási korlátozások

Külön szabályok vonatkoznak a magyar állampolgárokra és hozzátartozóikra, illetve a nem magyarokra. Több mint 11,5 millióan fertőződtek meg, és csaknem 600 ezer beteg halálát okozta a 2019 végén kitört koronavírus-járvány világszerte. A pandémia felbecsülhetetlen gazdasági károkat okozott annak ellenére, hogy a járvány csillapodásával mind több országban elkezdték enyhíteni a korlátozásokat.

Csütörtökön Kormányinfót tart Gulyás Gergely miniszter, ott ismertetik, milyen korlátozások vagy enyhítések lesznek a jövőben ezzel kapcsolatban, ha lesznek.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Szűcs Ágnes (EUrologus) 2021. április. 16. 17:00

Csak politikai akarat hiányzik, hogy az Európai Bizottság elindítsa a jogállamisági mechanizmust

Noha számos uniós jelentés bizonyítja, hogy Lengyelországban és Magyarországon sérül az igazságszolgáltatás függetlensége, és virágzik a korrupció, az uniós intézmények közti játszmák és a politikai kockázattól való félelem miatt az Európai Bizottság mégis halogatja, hogy fellépjen az uniós pénzügyek érdekében. Az EUrologus Jogálom című sorozatának 3. része.