Megismerte a cég pénzügyi helyzetét, lemondott az Index új vezérigazgatója
Itthon hvg.hu 2020. június. 30. 10:13

Megismerte a cég pénzügyi helyzetét, lemondott az Index új vezérigazgatója

Pusztay András helyére nevezték ki múlt héten, máris lemondott Ződi Zsolt. Keddtől vezérigazgató nélkül működik az Index. A lap főszerkesztője – és több munkatársa – másfél hete érzi veszélyben a szerkesztőség függetlenségét.

06.30-tól vezérigazgató nélkül működik tovább az Index.hu Zrt., Ződi Zsolt távozik a posztról és a cégből is – írta Bodolai László a Kreatívnak megküldött közleményében. Állítása szerint a lap zavartalanul működik.

Sajnálom, hogy Zsolt barátom felmondott, de azt azért köszönöm neki, hogy még az elején jelezte, hogy nem tudja ellátni a tisztséggel járó kötelezettségeket. Az Index.hu Zrt. pénzügyi helyzetét illetően azt tudom mondani, hogy igyekszünk minél hamarabb tartós megoldást találni a fennálló cash-flow problémára, ugyanakkor szeretném megjegyezni azt is, hogy ez nincs hatással az Index napi szintű működésére, a lap független tartalomgyártására.

Ződi Zsolt közleménye szerint lemondása ellenére továbbra is hű olvasója marad az Indexnek.

Döntésem oka egyszerű: miután megismertem a cég pénzügyi helyzetét, arra jutottam, hogy egy ekkora szervezetre vonatkozó változtatások véghez vitele túl nagy feladat számomra. Sajnálom, ha esetleg Bodolai László barátomat ezzel most nehéz helyzetbe hoztam.

A közleményen túl nem nyilatkozik, titoktartási szerződés köti – tudtuk meg. Ződi Zsolt múlt héten a hvg360-nak adott interjúban arról beszélt, nem arra vették fel, hogy embereket küldjön el.

Nincs politikai kapcsolatom, nem a NER küldött, hogy bezárjam, tönkre tegyem az Indexet.

Az interjúban rákérdeztünk a lap gazdasági helyzetére, miután kiderült, az Indexet fenntartó alapítványnak 180 milliós tartozása van, aminek törlesztése elviszi a hasznot, és az ábevétel is egy NER-es cégben (a részben Vaszily Miklós, a TV2 elnöke tulajdonolta Indamédiában) képződik, mire Ződi azt mondta,

ismerve a magyar média helyzetét, mindenhol vannak anyagi gondok. Ahol nincsenek, ott más hiányzik. Az, hogy az árbevétel nem nálunk képződik, valóban nagyon furcsa számomra, de ez nem jelenti, hogy semmi ráhatásunk ne lenne rá. Én még nem láttam ezt a szerződést, így nem tudok nyilatkozni róla.

Hozzátette, hogy neki és a szerkesztőségnek vannak ötletei arra, hogy a cég saját forrásokhoz jusson, de erről nem akart beszélni.

A teljes interjút ide kattintva olvashatják.

Pusztay András épp egy hete mondott le, miután nem támogatta azt az átalakítási tervet, amelyet a tanácsadónak felkért Gerényi Gábor tett le az igazgatóság asztalára. Ennek lényege – mint Gerényi maga is részletezte később – leegyszerűsítve az lett volna, hogy az Index rovatait, vagy ezek egy részét kisebb cégekhez szervezzék ki, maga az Index a címlap maradt volna, amely a rovatokat készítő cégektől rendel cikkeket, illetve azon külsős tartalmak is megjelentettek volna. 

Évek óta csapkodnak már a villámok az Index körül

Az Index főszerkesztője és a szerkesztőség sok tucat munkatársa veszélyben érzi a lap függetlenségét, az azt tulajdonló alapítvány vezetője szerint mindez félreértés, az újságírókat félrevezették. Az Index "átállításáról" szóló pletykák az elmúlt években hol erősödnek, hol gyengülnek, és nem segít, hogy a közelmúltban a TV2 elnöke megjelent a lap hirdetési felületeit értékesítő cég tulajdonosai között.

A tervezet kiszivárgott, majd az Index nem sokkal később átállította a szabadságbarométerét és a főszerkesztő vezércikkben megírta, veszélyben az Index függetlensége. A mutató azóta sem változott.

Bodolai múlt héten arról beszélt, a tervet nem fogadták el, Gerényivel már nincsenek kapcsolatban, a lap függetlenségét pedig nem veszélyezteti semmi. A főszerkesztőt, Dull Szabolcsot viszont visszahívta az igazgatóságból, mert belső döntéseket vitt a nyilvánosság elé, de a főszerkesztői posztról nem váltotta le.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Hirdetés
A szembenézéshez, kérjük, lapozzon a következő oldalra – a hvg.hu nyári könyvajánlója
Élet+Stílus Balla István - Csatlós Hanna - Czeglédi Fanni - Vándor Éva 2020. július. 10. 19:30

A szembenézéshez, kérjük, lapozzon a következő oldalra – a hvg.hu nyári könyvajánlója

Napló a hátunk mögött hagyott karantén időszakról, betekintés, hogyan csinálják a világ legboldogabb országában, megrázó gyászfeldolgozás-irodalom, vérfagyasztó krimi, alternatív Trianon-kötet, egy barátság bonyolult pillanatai, egy nem hivatalos, de annál érdekesebb irodalmi szöveggyűjtemény, lassításra felszólító versek. Többek között az a jó a nyárban, hogy van időnk végre könyveket olvasni. A legfrissebb kötetek közül válogattunk, amiket jó szívvel ajánlunk a szabadság idejére.