Itthon hvg.hu 2020. június. 23. 17:34

Az Index főszerkesztője: "Nem látjuk még, mi következik"

Vezérigazgató-csere történt a lapnál, a szerkesztőség továbbra is várja a garanciákat.

"A vezérigazgató távozott, az Index marad" – írta az Index főszerkesztője, Dull Szabolcs azután, hogy kedden délután "saját döntése alapján" lemondott Pusztay András vezérigazgató, aki helyére Ződi Zsolt, az MTA Jogtudományi Intézetének tudományos munkatársa érkezik.

A szerkesztőség egyelőre nem látja, mi következik "az újságért és a szerkesztőség egységéért mindig kiálló" vezérigazgató távozásából, egy valamit azonban tudnak,

továbbra is ragaszkodnak a tartalmi függetlenséghez és a szerkesztőség érinthetetlenségéhez.

A szerkesztőség a következő napokban egyértelmű biztosítékokat vár arra, hogy megmaradnak azok az értékek, amelyek miatt az Index az ország legnagyobb, legolvasottabb lapja – írta.

Dull vasárnap délután – szintén az Indexen megjelent cikkben – közölte, veszélyben érzik a lap függetlenségét, át is állították szabadságmutatójukat. Kiszivárgott információk szerint a cikk mögött az állt, hogy a tanácsadónak felkért Gerényi Gábor – az Index, majd Ungár Péter LMP-s képviselő mellett az Azonnali.hu alapítóinak egyike – új struktúratervet ismertetett a lapvezetéssel, melynek lényege, hogy az Index rovatait vagy ezek egy részét kiszervezték volna kisebb cégekhez. A részletek ugyan nem ismertek, de információink szerint Pusztay András és Dull Szabolcs főszerkesztő sem támogatta a tervet. Nem sokkal később az Indexet tulajdonló alapítvány vezetője, Bodolai László azt közölte, mindez félreértés, félrevezették az újságírókat, nincs szó az Index szétdarabolásáról. Hétfőn a lapnál állománygyűlés volt, ahol Bodolai bejelentette, megszüntette a főszerkesztő igazgatósági tagságát, azonban főszerkesztőként Dull maradhatott. Tudomásunk szerint ebben kedden sem történt változás.

 

Évek óta csapkodnak már a villámok az Index körül

Az Index főszerkesztője és a szerkesztőség sok tucat munkatársa veszélyben érzi a lap függetlenségét, az azt tulajdonló alapítvány vezetője szerint mindez félreértés, az újságírókat félrevezették. Az Index "átállításáról" szóló pletykák az elmúlt években hol erősödnek, hol gyengülnek, és nem segít, hogy a közelmúltban a TV2 elnöke megjelent a lap hirdetési felületeit értékesítő cég tulajdonosai között.

Ződit a nyilvánosságnak szánt közleményében Bodolai László régi jogász barátjaként mutatta be, akinek személye számára garancia arra, hogy az Index továbbra is hiteles és független marad.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés