Itthon 2020. május. 28. 11:03

Gulyás Gergely: Nem jön rendeleti kormányzás

Kedd éjjel benyújtotta a kormány a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló javaslatot, jön a járványügyi válsághelyzet. Bíznak benne, hogy a következő ötven évben nem kell újra rendkívüli jogrendet hirdetni.

A legfontosabbak:
  • A veszélyhelyzetet a járványügyi válsághelyzet váltja fel, de nem jön rendeleti kormányzás, ugyanis itt "szerényebbek" a jogkörök.
  • Rendezvényt ugyan megtilthatnak majd, de a gyülekezési jogot nem korlátozhatják, így a kormány ellen lehet tüntetni a járványügyi válsághelyzetben is.
  • Az egészségügyi ellátás június végére állhat helyre, az átalakításról még nem döntöttek.
  • Jön az iskolaőrség.
Megfordítom a sorrendet

A Hit Gyülekezete nem bizniszegyház

Bizniszegyház-e a Hit Gyülekezete – kérdezi a Magyar Hang, meg nem neveze, de jól körülírva az egyházat. Gulyás vallási kérdésekben visszafogottan mond véleményt, de mikor ezt a kérdést szabályozták, 100 fővel bárki alapíthatott egyházat, sokan a kedvezményes adózást kihasználva "elképesztő formákat" működtettek. A Hit Gyülekezetével szemben ilyen vád nem merülhet fel, ez egy működő egyház, abból is látszik, hogy az ötödik legtöbb felajánlást kapják az 1%-okból. Bármilyen egyéb vádakat másnak kell kivizsgálnia.

A kormányinfó ezzel ért véget.

Orbán poénját is elsüti

A Magyar Fórum kérdésére (ami arról szól, hogy Gyurcsány Ferenc és Jakab Péter együtt árulják a hazát) elsüti a "Jobbik már ballik"-féle Orbán-poént, véleménye szerint a legszélsőségesebb (DK) és legelvtelenebb (Jobbik) párt könnyen egymásra talál.

Június végéig visszatér a normális egészségügyi működés

A konténerből épített kiskunhalasi kórházból börtönkórház lesz – mondja Gulyás az InfoRádió kérdésére válaszolva. Rákérdeztek arra is, mikor szabadítják fel a kórházi ágyakat, mire Gulyás azt mondta, négy ütemben tér vissza az egészségügy a normál működésre, ez is megtörténik június végéig.

A kormány július végéig dönt arról, megrendezi-e a tűzijátékot augusztus 20-án. (Ha igen, a korábbi hírek szerint nagyszabású lesz.)

Nem tudni, hova vezet majd Orbán első útja

Azt ugyan nem tudta megmondani Gulyás Gergely, hogy hova vezet Orbán Viktor miniszterelnök első külföldi útja a veszélyhelyzet után, az viszont biztos, hogy Brnóban lesz egy V4-csúcs június 8-9-én.

Pintérből nem lesz Kásler

Az egészségügyi államtitkárság nem kerül át Pintérhez – mondja a Népszava kérdésére Gulyás, a válaszba belenevetve. A kórházparancsnokok a járványügyi készültség alatt maradnak. A lap megkérdezte, miért kellett beleírni a veszélyhelyzetet visszavonó törvényjavaslatba a kormányt kritizálók történelmi felelősségét. Gulyás szerint azért, mert nekik történelmi felelősségük van.

Felkészül az egészségügy

A hvg.hu kérdései közül válogattak – azt például fel sem olvasták, hogy a kormány miért hosszabbíthatja meg a járványügyi válsághelyzetet parlamenti felhatalmazás nélkül bármeddig. Rákérdeztünk, mit tervez a kormány a háziorvosi ellátással, a korábbi hírek szerint az államosítás is felmerült.

Gulyás azt mondta,

semmilyen döntés nem született az egészségügy átalakításával kapcsolatban,

de látták az egészségügy árnyoldalait is, a készlet-, kapacitáshiány és a finanszírozás hiányosságait. Gulyás azt mondta, úgy kell készülni a várható második hullámra, hogy a lehető legjobb állapotban legyen az egészségügy.

Megkérdeztük, hogy az 500 fő alatti rendezvényeken, éttermekben lesz-e bármilyen létszámkorlátozás, mire Gulyás azt mondta, az éttermekben az asztalok között kell tartani a 1,5 méteres távolságot, amúgy mindenkit arra kér, tartsa be a védelmi szabályokat, és legyen tekintettel a veszélyre.

Karácsonnyal június 9-én tárgyalnak

Az Azonnali arról kérdez, mikor tárgyal Orbán Viktor az önkormányzati vezetőkkel. Gulyás szerint több kormánytag folyamatosan egyeztet a polgármesterekkel, Karácsonnyal június 9-én találkoznak majd újra.

Miért módosítják a katasztrófavédelmi törvényt?

Az Index a többi között azt kérdezte, miért van szükség a katasztrófavédelmi törvény módosítására – amivel lehetősége lesz a kormánynak rendeleti kormányzásra. Gulyás azt mondta,

a jelenlegi rendkívüli jogrend tanulságait vonták le,

ez indokolta a módosítást. Gulyás azt reméli, a következő 50 évben nem lesz szükség ennek alkalmazására, vagyis rendkívüli jogrendre Ha mégis, akkor a – következő – kormánynak könnyebb dolga lesz.  

Itt is elmondta, az újonnan bevezetendő járványügyi válsághelyzetben alkotmányos alapjogokat nem lehet korlátozni. Szerinte a tiltakozó "Soros-szervezetek" álhíreket terjesztenek.

A menekültügyi szabályokat azért módosítják az átmeneti törvénnyel, mert a tranzitzónákat rendeletben zárták be, így erre rá kell erősíteni.

A kollégiumokat egyelőre nem nyitják újra, azok jelentős járványgóccá válhatnak.

Továbbra sem tudni, mi lesz az állami cégeknél

Az RTL kérdezett rá arra, milyen munkát kaphatnak a veszélyhelyzet alatt munkanélkülivé váló emberek az állami cégeknél. Ez az, amiről még semmi sem derült ki, a hvg.hu több mint egy hete hiába vár választ az ITM-től és Máger Andrea tárca nélküli minisztertől.

Gulyás kitért a válasz elől, fel sem sorolta a lehetőségek között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés