Itthon MTI / hvg.hu 2020. április. 03. 18:45

Boldog István: Az én lelkiismeretem tiszta

Megszólalt Boldog István fideszes képviselő azután, hogy a legfőbb ügyész a mentelmi jogának felfüggesztését indítványozta.

Az én lelkiismeretem tiszta – jelentette ki Boldog István fideszes országgyűlési képviselő pénteken az MTI-nek. A képviselő azt is elmondta, úgy határozott, maga kéri a mentelmi jogának felfüggesztését, hogy az igazságszolgáltatás előtt tisztázhassa magát.

Ahogy megírtuk, Polt Péter legfőbb ügyész már csütörtökön indítványozta ezt, mert a gyanú szerint a fideszes országgyűlési képviselő jogellenesen befolyásolta uniós pályázatok elbírálásának eredményeit.

Boldog érintettsége egy hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt zajló nyomozás során vetődött fel, amelyet a Központi Nyomozó Főügyészség végez. Az eddigi adatok szerint a Jász-Nagykun-Szolnok megye Terület- és Településfejlesztési Operatív Program egyes pályázatainál bűncselekményt követhettek el különböző személyek.

Boldog a cselekményekben oly módon vett részt a nyomozás jelenlegi állása szerint, hogy a hivatali helyzetével, befolyásával visszaélt, jogellenesen befolyásolta a pályázatok elbírálásának eredményeit, amiért vállalkozóktól jogtalan előnyt kapott.

A Boldog jobbkezeként emlegetett egykori munkatársat, Fehér Petrát tavaly decemberben tartóztatták le, aztán őrizetbe került a nyomozás során. A nőt azzal gyanúsítják, hogy "uniós pályázatok elbírálására hatással bíró hivatalos személyként jogtalan haszonra tett szert, a Településfejlesztési Operatív Programmal kapcsolatos pályázatoknál jogellenesen befolyásolhatta a közbeszerzéseket." Fehért azóta kiengedték, a bíróság négy hónapra elrendelte a bűnügyi felügyeletét.

A Boldog-ügyet Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő robbantotta tavaly október elején, azt állítva: többektől úgy hallotta, hogy a fideszes politikus lényegében megzsarolta választókerülete polgármestereit, hogy csak akkor kaphatnak uniós támogatást, ha hajlandók az általa preferált cégeknek juttatni a munkákat. Hadházy már akkor úgy tudta, a büntetőügyben Boldog is érintett lehet, az ügyészség viszont csak a nyomozás tényét erősítette meg, azt viszont nem árulta el, hogy önkormányzati vagy parlamenti képviselő érintettsége felmerült-e. Boldog aznap annyit közölt, hogy hivatalos megkeresést nem kapott, de szükség esetén áll a hatóságok rendelkezésére.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról