Itthon HVG 2020. április. 01. 20:22

A balszerencse dönti el, melyik kórház lesz Magyarországon járványkórház

Talált-süllyedt játékra kényszeríti a kórházakat a kormányzat: amelyikbe egy fertőzött személy besétál, az járványügyi központtá alakul. Az intézmények igyekeznek felkészülni a legnehezebb napokra, ám az akadozó ellátás sok helyen indulatokat vált ki – írja a csütörtöki HVG.

A bécsi DWH kutatói a HVG kérdésére azt mondják, az áldozatok aránya nem haladhatná meg a két százalékot. Míg Németországban és Ausztriában eddig minden századik fertőzött hunyt el, Magyarországon 3,25 százalékos a halálozási arány. Két magyarázat lehet: nálunk rosszabb a kórházi ellátás, vagy a hivatalosan regisztráltnál lényegesen magasabb a fertőzöttek száma. Esetleg mindkettő. Mindenesetre a kormány igyekszik kezében tartani a tájékoztatás monopóliumát.

Az ottani kedvezőbb mutatók ellenére Ausztriában tovább szigorítják a magyar szabályozásnál eleve drasztikusabb óvintézkedéseket. Szerda óta a Lajtán túl csak maszkban lehet az üzletekbe belépni; a védőfelszerelést ingyen osztják a boltok bejáratánál. Magyarországon másként mennek a dolgok. A gyógyszertárakat például továbbra is onnan lehet felismerni, hogy a bejáratukon tacepao hirdeti: nincs maszk, nincs kézfertőtlenítő.

Miközben pedig az áldozatok előbetegségeiről mindent tudhatunk, a magyar tesztelési gyakorlatról hiányosak az ismereteink. Hivatalos adatok szerint eddig több mint 15 ezer mintavétel történt nálunk. Vagyis egy hónap alatt annyi, mint a védekezésben élenjáró Dél-Koreában egyetlen napon.

Hogy melyik intézmény kap járványkórházi kinevezést, arról a balszerencse dönt: amelyiknek az ajtaján besétál egy fertőzött, az a teljes feladatot a nyakába kapja. Így lett a jelenleg is 1,5 milliárd forintos adóssággal küzdő szekszárdi kórház is az első körben “kijelölt” intézmények egyike, s így járt a nyíregyházi Jósa András Kórház is.

További részletek a csütörtöki HVG-ben!

HVG
Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.