Itthon hvg.hu 2020. január. 04. 10:50

Dubajozó nem-kormánygépek: „válaszolt” a honvédelmi miniszter

Egy MSZP-s képviselő érdeklődött arról, merre jártak az Airbusok és a Dassault-k.

Még decemberben írt az Átlátszó a nemrég beszerzett, elvileg katonai szállító-, illetve futárgépként szolgáló, gyakorlatilag inkább kormánytagokat furikázgató összesen négy repülő útvonalairól, s azok szerintük például Dubajban, Las Vegasban, Máltán vagy Panamában is jártak. Harangozó Tamás szocialista országgyűlési képviselő ezért írásbeli kérdéssel fordult Benkő Tibor honvédelmi miniszterhez; arra volt kíváncsi, hogy mikor, hol járt tavaly a légierő négy gépe, és előfordult-e, hogy magánutazásra is igénybe vették őket.

Benkő válasza is megérkezett a minap, de sok köszönet nem volt benne: leszögezte, hogy minden a hatályos jogszabályoknak megfelelően történt, egyébként pedig a katonai szállításokra vonatkozó információk egy 2011-es törvény értelmében a keletkezésüktől számítva harminc évig nem nyilvánosak. Természetesen honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből.

A tárcavezető ugyanakkor felhívta Harangozó figyelmét, hogy országgyűlési képviselőként betekinthet a keletkezett iratokba.

Megszereztük a listát, hova reptették a "nem kormánygépekkel" Orbánt, Pintért, Szijjártót

Nem hajlandó a Magyar Honvédség elárulni a részletes adatokat arról, hogy melyik állami vezetőt hova utaztatták a "nem kormánygép" repülőgépekkel, csak egy összesített listát adtak ki a hvg.hu-nak. A részletes költségekről ugyanígy titkolóznak, azt viszont megtudtuk, hogy a legolcsóbb út 1,2 millió forintba, míg a legdrágább 28,6 millióba került.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Kult Csatlós Hanna 2020. október. 31. 20:00

Feminista volt vagy nőgyűlölő? 100 éves lenne Helmut Newton

A legnagyobb színésznőket vette rá, hogy levetkőzzenek neki, és az ő meztelen modelljeit közölte először divatmagazin. Helmut Newton a náci Németországból menekült el, majd a 20. század második felének legkeresettebb fotográfusává vált. Provokatív, a női testet tárgyként kezelő stílusa miatt már életében nőgyűlölettel vádolták, miközben ő azzal védekezett, hogy csupán az emancipáció előtt tiszteleg. Mit üzennek ma, a MeToo idején a képei?