Itthon hvg.hu 2019. november. 13. 10:01

Hasszán F. azt kérte, ne végezzék ki - élőben a tárgyalásról

Terrorizmussal vádolta meg Hasszán F.-et a Fővárosi Főügyészség, ma állt bíróság elé. Amennyiben beismerő vallomást tesz, ítélet is születhet.

Kilenc TEK-es kísérte a bírósági tárgyalóterembe a terrorizmussal megvádolt Hasszán F.-et, az előkészítő ülésre érkezőket is extrém biztonsági intézkedések várták: a főbejárat után a tárgyalóterem előtt külön felállított, mobil fémdetektorok, fegyveres kommandósok jelezték, itt nem egy egyszerű perről van szó.

Az új jogszabályok szerint az előkészítő ülésen a vádlott beismerő vallomást tehet, bár ezzel itt még nem kaphat kedvezőbb büntetést. Ha nem ismeri be, a védő, illetve a vádlott nyilatkozik, mit fogad el a vádiratból, milyen tanúkat hívna be, majd indul a normál per, – jelen esetben pénteken lesz az újabb tárgyalási kör.

A Fővárosi Főügyészség szeptemberben emelt vádat Hasszán F. ellen. A férfit tavaly decemberben fogták el a Liszt Ferenc repülőtéren, az ellenőrzéskor hamis papírokkal próbálta igazolni magát és a vele lévő nő személyazonosságát, amiért a bíróság embercsempészés és más bűncselekmények miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte és három évre kiutasította az országból. A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal előkészítette a férfi kitoloncolását Görögországba, ahol menekültstátusszal rendelkezett. A görögök 2018 augusztusában jelezték a nemzetközi társszerveknek, hogy a férfi terrorgyanús múlttal bírhat, az Eurojust magyar és belga tagjai, a TEK, illetve a Bevándorlási Hivatal eljárása pedig kiderítette, a férfi 2016 óta az Iszlám Állam tagja. A férfit márciusban tartóztatták le, terrorcselekmény előkészülete miatt hallgatták ki. Az ügyészség szeptemberben emelt vádat előre kitervelten, aljas indokból és különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, bűnszervezetben megvalósított terrorcselekmény és emberiesség elleni bűntett miatt, a Fővárosi Törvényszéktől tényleges életfogytiglant kért.

Hasszán F. megérkezett a bíróságra

Hasszán F. hozzájárult ahhoz, hogy róla felvétel készüljön. A teremben helyet foglalt a férfi apja is, akit kiküldött a bíró a vádirat ismertetésekor. A vádiratban először az Iszlám Állam által elkövetett terror- és egyéb bűncselekményeket ecsetelik, majd rátérnek arra, hogy Hasszán F. társaival 2015 májusában foglalta el a Palmüra városához vezető úton fekvő kisvárost, itt halállistát állított össze, majd felügyelte a kivégzéseket, melyek tarkólövéssel és késeléssel történtek, az áldozatok között egy gyerek is volt.

Az egyik kivégzést maga Hasszán F. végezte el egy pisztollyal. A város főterén 2015. május 15-én kivégezték a város imámját a lakosok szeme előtt: elvágták a torkát, majd levágták a fejét és azt felemelve körbemutatták, ebben is részt vett Hasszán F. A vádhatóság azt javasolja, beismerés esetén se kapjon enyhébb büntetést a férfi.

Hasszán F. a tárgyaláson azt mondta, megértette a vádat, de nem érzi bűnösnek magát, nem követett el semmit. Nem mond le tehát a tárgyalás jogáról. "Nem követtem el semmit, csak a családomat akarom" – mondja.

Az ügyvéd sok mindent kizárna

A vád egy videófelvételt mutatna meg, ami a tanúk megszólalásáról és a vádlottról készült, amikor az először látta a tanúvallomást és amelyek a nonverbális jegyek miatt bizonyító erővel bírnak a vád szerint: a tanú elsírja magát a történések felidézésekor, és Hasszán F.-en is beszédes jegyek láthatóak.

Kelen László ügyvéd ki akarja zárni azokat a tanúkat, akik csak közvetettek, nem voltak jelen az eseményeknél, szerinte a tanúvallomások felvétele nem volt megfelelő. A videófelvételeken sem egyértelmű a védelem szerint, hogy Hasszán F. látható rajta, ennek kizárását is kéri az ügyvéd. A poligráfos vizsgálat eredményét is, mert sérült felvételekor a tisztességes eljárás elve, nem volt ugyanis jelen az ügyvéd az elvégzésekor. Az is kérdés szerinte, hogy lehetett a vádlott egyszerre Törökországban és Szíriában. Szakértők szerint nem dönthető el, hogy a videofelvételeken látható férfi Hasszán F.-e vagy sem – a védelem szerint nem ő van a felvételeken. Hasszán F. a védelem szerint 2015 májusában nem volt Szíriában, az egyik tanú is először 2016-ról beszélt, mint a gyilkosságok elkövetési ideje, ezt később módosították 2015-re.

Kelen a bizonyítékokat értékeli, semmint saját bizonyítékokat indítványoz – erre figyelmezteti a bíró. Analfabétának és műveletlennek mondja védencét, aki még imádkozni sem tud, viszont a tanúk emirnek mondják, ami művelt, vallástudó embert jelent. Szerinte a vádlott 2014 óta nem volt Szíriában, utána Törökországban tartózkodott feleségével, majd Görögországba ment.

Ezzel végződik az előkészítő ülés, folyatódik a tárgyalás 10 perc múlva Hasszán F. vallomásával, az édesapja tanúvallomásával, és a lefejezős videót is levetítik majd. A következő tárgyalási nap pénteken lesz külföldön tartózkodó tanúk meghallgatásával.

Hasszán F. vallomásával folytatták

A férfi nem járt iskolába, nem tud sem olvasni, sem írni – szerinte ez nem kötelező Szíriában. Ácsként dolgozott, valamint dolgokat "cipelt", az ácsmunkát egy mestertől tanulta. A jobb lába pedig egy autóbaleset miatt fáj. Nem tud arról, hogy büntetve lett volna Magyarországon, holott embercsempészet miatt elítélték, – erre felhívja a figyelmét a bíró – ő állítása szerint csak arra emlékszik, börtönről börtönre szállították.

28 napot volt börtönben, ezt az ujjain számolta ki. Vallomása szerint nem tudja, mi az a Facebook és az e-mail szót sem ismeri, mivel csak a mobilját szokta használni – mondja. Többször repült, mióta Görögországba jutott, segítséggel tájékozódott a reptereken, és foglalt repülőjegyeket, mivel írni-olvasni nem tud.

Megint az ujjain számolja ki, hogy mikor hagyta el Szíriát: 2014-ben a ramadán idején a nagynénjével és testvéreivel. Az Iszlám Állam miatt hagyták el az országot embercsempész segítségével, majd Törökországba mentek. Ott mezőgazdasági munkát végzett, a török állam pedig ENSZ-kártyával segítette, amire a szervezet pénzt tett (hozzátehetjük, ezt hívja a magyar kormány migránskártyának).

Törökországból azért mentek 2016-ban Görögországba, mert azt hallották, hogy a görögök jók és kedvesek. Embercsempész segítségével jutott feleségével és lányával Lérosz szigetére, visszaemlékezése szerint úgy 400 dollárt fizettek.

Ezen a ponton Hasszán F. bejelentette, hogy szerinte meg akarják mérgezni, mert látta, hogy a poharába mérget akartak tenni, bántották és ütötték nemcsak a börtönben, de a rendőrök is, így a bíró védelmét kéri – a bíró a börtönparancsnokhoz irányítja, mondván, ő nem illetékes. Hasszán F. erre kérte, hogy a bíróság épületében szeretne fogságban maradni, ez azonban nem lehetséges. Hasszán F. a karján mutat karmolásnyomokat, a bíró nyugtatni próbálja, és igyekszik visszatérni a kihallgatáshoz.

Amikor ez sikerült, Hasszán F. azt vallotta, hogy 15 alkalommal utazott Athénból látogatás céljából különböző európai városokba. Nem volt ellensége sehol, nem bántott senkit, nem érti, miért mondják, hogy ő az Iszlám Állam tagja – ezt későbbi kérdésre is elismétli. Szíriában behívták katonának – mondja – de dezertált négy hónap után, amikor látta, hogy a szír hadsereg öli az embereket. Ezután elfogták, majd ismét elszökött a seregből.

Állítja azt is, hogy senkit nem csempészett át Görögországból, egy ismerőse feleségét vitte volna el Athénból Svédországba, emiatt fogták el Budapesten. Ezért nem kapott pénzt – mondja. Kéri a bírót, hogy ne végezzék ki, mire tájékoztatják, hogy az EU-ban nincs kivégzés. Erre azt kérte, hogy ne bántsák és kifejezte a vágyát, hogy a családját szeretné látni.

A kérdésre, hogy hogyan kommunikált a reptereken azt mondta, az arab taxisofőrök segítettek neki, illetve jelbeszéddel. Azt is elmondta, hogy amikor belépett Törökországba Szíriából, nem regisztrálták őket.

Védője kérdésére elárulta azt is, hogy a börtönben öngyilkossági kísérlet miatt fegyelmi eljárás indult ellene.

Ezután lejátsszák az ominózus lefejezős videót, a bíró figyelmezteti a médiát, hogy azt kegyeleti okokból ne rögzítsék. A felvételen brutálisan elvágják egy férfi torkát, majd a levágott fejet a magasba emelik. Sem az áldozatot, sem a fejet magasba emelő férfit nem ismeri állítása szerint Hasszán F. Mellette áll egy alak, aki a vád szerint ő lenne, ezt tagadja.

Hasszán F. édesapjának tanúkihallgatásával folytatódik a tárgyalás kis szünetet követően.

Ebből kiderül, hogy 13 gyereke van, felesége, Hasszán F. anyja 1997-ben halt meg szülés közben. Most Máltán élnek. Hasszán F. gyerekként Szíriában nem járt mecsetbe, és apja szerint nem szokott imádkozni sem. Az édesapa is megerősítette, hogy a vádlott nem tud írni, állítása szerint mindössze egy évet járt iskolába. Írni a másik 12 gyerek sem tud – "de lehet, hogy a lányok jártak iskolába" – az apa vallomása szerint nemcsak erre, de az összes lánya nevére sem emlékszik. Ő sem tud olvasni, holott teherautósofőr. Ezzel kapcsolatban azt mondta, az Iszlám Állam el akarta vinni sofőrnek Rakkában, de ő ellenállt.

Az édesapa azt vallja, hogy Hasszán F. külön élt tőlük Törökországban, együtt csak abban a kis időben laktak, amikor a fiúnak elfogyott a pénze. Törökországban mindenki kapott menekültigazolványt a családban. Azt mondja, Hasszán F. Szíriában semmit nem dolgozott, alkalmi munkát sem, ami ellentmond a vádlott szavainak, hogy ács volt. Erre rá is kérdez a bíró, mire azt válaszolta az apa, hogy erről hallott, de nem látta, mert épp üzleti úton volt.

Az apa mindenre megesküszik, hogy fia nem volt az Iszlám Állam tagja. Korábban Máltán azt vallotta, a tagja volt, de erre most azt mondja, csak annyit mondott, a terrorszervezet toborzott ott, de Hasszán nem állt közéjük. Máltán még azt mondta, beszervezték, az Iszlám Állam katonája volt, de azt is, a kormány bosszúja miatt kellett menekülniük falujukból. Most azt mondja, ez félreértés, a kurd tolmács nem értette meg Máltán.

A meggyilkolt imámról az apa azt mondja, ismerte, sok kárt okozott neki, aztán kijavítja magát, miszerint nem okozott neki kárt és köszönőviszonyban voltak. Szerinte az áldozat családja kémkedett a kormánynak – ezért ölhették meg. A bíró le akarja neki vetíteni a kivégzési felvételt, a tüdőproblémái miatt az apa ezt nem akarja megnézni, fél, hogy rosszul lesz. Miért mondhatják azt máltai személyek, hogy Hasszán F. az Iszlám Állam tagja volt és részt vett a kivégzésben? – tette fel a kérdést a bíró, mire az apa azt válaszolta, hogy van ott egy olyan család, aki Bassár el-Aszad szír elnököt támogatja, ők Európa-szerte pénzért mocskolnak más szíreket. És azért beszélnek Hasszan ellen, mert ő megszökött a seregből.

A védelem megmutatja a videóból készített fotót az édesapának, aki ezen nem ismeri fel a Hasszán F.-nek mondott férfit. Szünet következik.

Kritizálják a máltai tolmácsot

Hasszán F. korábban azt mondta, az állami hadsereg börtönözte be, apja szerint az Iszlám Állam (mert nem állt közéjük), így a bíró tisztázná ezt az ellentmondást. Hasszán F. azt mondja, valóban bebörtönözte a terrorszervezet egy rövid időre 2015-ben.

Tovább bonyolódik a dolog: a Hasszan F. apjának máltai kihallgatási felvételeit megnézve kiderült, hogy akkor egy arabul-máltaiul beszélő tolmács fordított, olykor vegyes arab-máltai nyelven úgy, hogy a férfi nem beszél máltaiul. Emellett fontos információkat nem árultak el neki (pl. nem köteles vallani), ezt az itteni törvényszéki tolmács mondja el.

Ezután a máltai tolmács munkáját kritizálta a törvényszéki. Ugyanakkor azt mondja, a Hasszán F.-re vonatkozóan egyértelmű volt a kérdés és a válasz is: a férfi az apja szerint a szervezet tagja volt. Az apa ezt azzal egészíti ki, hogy a fiát kényszerítették, hogy belépjen az Iszlám Államba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Arató László (EUrologus) 2021. március. 01. 14:00

Fidesz és Néppárt: szappanopera a brüsszeli buborékban

Egy nagyon fontos kérdésre még nem született válasz a Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) kötélhúzása kapcsán: túlragozott-e ez a téma a Fidesz által a világtól teljesen elrugaszkodott helynek beállított, unatkozó, ámde gazdag bürokraták, politikusok, véleményvezérek és újságírók homokozójában, a brüsszeli buborékban? A válasz egy határozott igen.