Itthon hvg.hu 2019. augusztus. 08. 10:07

Hiányosságokat talált az ÁSZ a Miniszterelnökségnél

Ajánlásokat is tettek.

Pulay Gyula, az Állami Számvevőszék felügyeleti vezetője az InfoRádióban mondta el, hogy hiányosságokat tártak fel a Miniszterelnökségnél.

A szervezet munkatársai a 2015-2017 közötti időszakot vizsgálták, hogy a Miniszterelnökséget és az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető miniszterek eleget tettek-e az állami vagyonban megtestesülő kulturális javakkal kapcsolatos szabályozási, ellenőrzési és nyilvántartási kötelezettségüknek.

Pulay megosztotta, hogy az Emmi teljesítette a jogszabályi kötelezettségeit, a Miniszterelnökségnél azonban hiányosságokat találtak. A felügyeleti vezető szerint a probléma azzal van/volt, hogy

  • a védetté nyilvánított kulturális javak nyilvántartását nem kezelték megfelelően a tárca munkatársai,
  • illetve a kiviteli engedélyeket és az ideiglenesen védetté nyilvánított kulturális javakat nem dokumentálták.

Pulay hangsúlyozta, hogy „minden gazdálkodásnak az alapja a nyilvántartás”, ugyanis "tudni kell, mink van és az hol található". A szakember emlékeztetett rá, hogy 2017-től a Miniszterelnökség feladata egyes központi nyilvántartások vezetése.

Az ÁSZ a vizsgálat után javaslatot is tett, egyrészt kérték, hogy a Miniszterelnökség pótolja a hiányzó vagy hiányos nyilvántartásokat, illetve egy figyelemfelhívó levelet küldtek az emberi erőforrások minisztere és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója felé.

Ebben egy olyan követelményrendszer kialakítását kezdeményezték, amellyel kialakítható az állami tulajdonban lévő kulturális javak egységes nyilvántartása.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.