Itthon Gergely Zsófia 2019. július. 29. 11:32

Médiaháború: őrjöng a Tv2 híradósa, akinek férje az onkológiai intézet főigazgatója

Gergely Zsófia
Szerzőnk Gergely Zsófia

Uszítással, a "kiszolgáltatott emberek kihasználásával" vádolta az ATV-t és általában a baloldalt a Tv2 híradósa, Szentpéteri Eszter amiatt, ahogy múlt héten beszámoltak az onkológiai intézetben kialakult sorban állásról. A Tények műsorvezetője azt a tényt nem említette meg, hogy férje az intézet főigazgatója, akit maga Kásler Miklós talált érdemesnek arra, hogy átvegye tőle a pozíciót. Nem sokkal később el is készült a Tv2 riportja a "világszínvonalú onkológiáról", üres folyosót és elégedett beteget mutogatva.

"Számítani lehetett rá, hogy a balos médiumok kiforgatják a helyzetet és a közleményt, de az ATV minden képzeletet felülmúlt. Az ATV riportja felháborító és szánalmas!" – dühöngött közösségi oldalán a Tények műsorvezetője, Szentpéteri Eszter, miután a múlt héten óriási botrány kerekedett abból, milyen körülmények közt állnak sorba a kezelésre váró betegek az Országos Onkológiai Intézet Kékgolyó utcai épületében. A Tv2 képernyőse egyenesen uszítással vádolja a konkurens csatornát, de ezt kiterjeszti a máshoz nem is értő, "kedves baloldal"-ra írásában.

"Mi van veletek, emberek? Teljesen megőrült mindenki!? Kiszolgáltatott, beteg embereket használ fel a baloldal, a szavazótáboruk pedig fröcsögve asszisztál nekik?

Ti most abba a 70 000 betegbe és az őket kezelő, a gyógyításra esküdt tett orvosokba és az intézet dolgozóiba rúgtatok bele! Ennyi telik tőletek!" – dühöng felkiáltójelekkel teletolt írásában a nyíltan kormányoldali csatornaként működő Tv2 munkatársa.

A daganatos betegek ügyét ilyen mértékben átpolitizálni Szentpéteri Esztertől két okból is minimum érdekes:

Bár a hírműsorok munkatársaival szemben írott-íratlan szabály (lenne) a semlegesség, az erre már rég, látszatszinten sem adó Tv2 műsorvezetőjeként Szentpéteri nyíltan fideszes. Saját közösségi oldalán is látható egy Orbánra szavazok-fotó, és ő volt az egyik, aki a tavalyi országgyűlési választás előtt – "híradótól" korábban soha nem látott módon – nyílt propagandavideóban vállalta Marsi Anikó, Gönczi Gábor és a többi ismert arc mellett, hogy Orbán Viktorra fognak szavazni, erre buzdítva a nézőket is.

A másik, hogy Szentpéteri azt a tényt nagyvonalúan elfelejtette megemlíteni nyilvános posztjában, hogy férje, Polgár Csaba onkológus az érintett onkológiai intézet főigazgatója. A korábban főigazgató-helyettes Polgár közvetlenül Kásler Miklóstól vette át a stafétát a főigazgatói poszton, amikor elődjét az új Orbán-kormány emberi erőforrás miniszterének nevezték ki. Egy női lapnak adott interjújában inkább a kinevezéséről beszélt, szerinte Káslert "a választásában nyilván az is motiválta, hogy negyedszázada ismeri őt, 2013 óta általános helyettese volt, részese a munkájának".

Ez onnan derül ki, hogy a Tv2 képernyőse tavaly a szintén kormányoldali lapban, a Ripostban maga mondta el "drámai vallomását" családi tragédiájukról. Ekkor beszélt arról is, hogyan "rabolta el szívét Prof. Dr. Polgár Csaba", aki 2009-ben karácsony este kérte meg a "boldogan igent mondó" Eszter kezét, bemutatva a Barabás Villában tartott esküvő egy elkapott pillanatát is.

Azóta viszont nem tűntek fel közösen nyilvánosan elérhető csatornán.

Menetrendszerűen érkezett az ellenriport

Ahogy kódolva volt, a Tv2 is elkészítette a Gönczi Gábor által vezetett esti híradóban a saját verzióját – a konstans használt feldicsérő-fordulatukkal élve "világszínvonal"-ról az onkológián. Az ellenriportban mintha csak a gyakorlatba ültették volna át Szentpéteri megjegyzéseit, az üres folyosót, új székeket és elégedett beteget mutogatva számoltak be arról, hogy:

  • a daganatos betegek kezelése "nyugat-európai körülmények" között történik,
  • erről maga a főigazgató-férj Polgár Csaba beszélt részletesen a Tényeknek,
  • kiemelik, hogy a baloldali média támadása csupán, hogy többórás sorban állás után fogadják a betegeket.

Szentpéteri Eszter természetesen ezt az anyagot is közkinccsé tette oldalán azzal a megjegyzéssel, hogy "csak azoknak, akik az igazságot szeretnék tudni".

Szentpéteri Eszter munkában

A Tények munkatársa által letámadott ATV riportjában megszólalt egy egészségügyi szakértő, aki szerint némi átszervezéssel ki lehetne küszöbölni a hosszas várakozást. Ahogy múlt héten megírtuk, egyes napokon már hajnali fél 5-5-től várakoznak a kemoterápiára érkezők, bár az intézet szerint a várakozás értelmetlen. A betegek szerint viszont nem, mert ha valaki valóban csak a munkaidő fél 8-as kezdetére megy oda, akkor egyáltalán nem biztos, hogy aznap kap ellátást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Windisch Judit - Dezső András 2021. április. 12. 17:05

Mennyire egyedülálló a magyar modell, amely rekordszámok mellett döntött az iskolák nyitásáról?

Az európai példák azt mutatják, hogy az iskolákat csak azután kezdték el vagy kezdik el kinyitni, hogy javulnak a járványügyi adatok. Kivétel ez alól Ausztria, ahol viszont egy intenzív teszteléssel kompenzálnak és nem is állnak rosszul. Noha itthon a környékbeli országokhoz képest magas a fertőzöttségi és halálozási adat, az is igaz, hogy szinte sehol sem álltak olyan jól oltásban, mint Magyarországon, ahol azonban a jól haladó oltások ellenére még messze a nyájimmunitás.